НОВИНИ

Кабинетът одобри проектозакон за личния фалит

bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 02.11.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинетът одобри проект на закон за несъстоятелност на физическите лица или закон за личния фалит, заяви министърът на правосъдието Крум Зарков на брифинг в Министерския съвет.

"Законът предлага правна уредба по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнотата и да уреди производство в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на ЕС и особеностите на националната ни правна система. Няма развита държава, в която да няма закон на личния фалит. България твърде дълго остана без такъв закон", подчерта Зарков.

Само добросъвестни длъжници ще могат да поискат образуване на производство и да бъдат освободени от непогасени задължения. Добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори, обясни Зарков.

Законопроектът ще гарантира финансово обезпечение на длъжника и семейството му в рамките на производството, като съдът ще определи издръжка в зависимост от техните потребности. Издръжката няма да бъде по-ниска от минималната работна заплата. Несеквестируемото имущество на длъжника няма да подлежи на изземване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Козмин Моци: Излизаме във всеки мач за победа
Козмин Моци: Излизаме във всеки мач за победа
Илън Мъск въведе месечна такса за верифицираните потребители в Туитър
Илън Мъск въведе месечна такса за верифицираните потребители в Туитър