НОВИНИ

15 украински деца пътуват към България. Къде ще бъдат настанени, след като приключи програмата с хотелиерите?

bnt avatar logo
от БНТ
20:41, 01.11.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

15 деца се опитват да се спасят от войната в Украйна и пътуват към България. Под въпрос е обаче къде ще бъдат подслонени тук, след като приключи програмата за подпомагане на хотелиерите, осигурили настаняване. Неяснотата за още стотици бежанци, намерили спасение у нас, предизвика напрежение. Решението те да бъдат преместени в държавни бази доведе до протест днес.

Автобус с 15 украински деца от спортен клуб пътуват от Киев към Балчик. Разбират в движение за промяната с програмата за настаняване.

"Притеснени сме, децата са уплашени. Те са от многодетни семейства или ги възпитава един родител, две от майките са на фронта, бащите воюват, има вече и убити. Така че искаме все пак да оформим временна закрила за тях в България, за да продължат на учат и да тренират, да живеят спокойно. Защото вчера в Киев, 11 часа нямаше ток, вода и интернет, децата чуваха взривовете без предупреждение. Така че няма как да се върнем", разказва Людмила Бернадска.

В Балчик ги чака Александра Джафарова, която е дала подслон на украински бежанци в хотела си, но сега е притеснена, че няма право да приеме децата.

"След разговор с Кризисния щаб в София хората са много любезни, но те също нямат отговор. Нямат инструкции какво трябва да се случи, кои са тези бази. С риск да бъдем санкционирани ние просто ще ги приемем, защото нямаме друга алтернатива към този момент", казва Джафарова.

В един от хотелите в Слънчев бряг има настанени близо 120 украинци. След като държавата обяви, че украинците ще трябва да бъдат преместени, денят започна без закуска.

Не закъсня и отговорът. По обяд от Министерството на туризма обявиха, че ще продължат да плащат на хотелиерите, както досега, докато трае преместването.

Малкият син на Виктория от Запорожие е с увреждания. Тя е притеснена, че ново преместване може да се отрази на здравословното му състояние.

Съдбата на Виктория споделят и много други украинци. Те се включиха в днешния протест в центъра на Слънчев бряг. Символично, с куфари, бежанците поискаха повече да не бъдат местени.

Втори ден на недоволство на украински бежанци и хотелиери в Слънчев бряг

Недоволство заради преместването има и в Банско. Украинци внесоха петиция в общината, която да бъде изпратена на Министерството на туризма, с искане да продължи програмата както досега. Ясното кога ще започне преместването все още няма.

Вижте повече във видеото

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Йерусалим започна световна среща на българските медии
В Йерусалим започна световна среща на българските медии
Забравеният будител: Историята и делото на Стоян Омарчевски
Забравеният будител: Историята и делото на Стоян Омарчевски