НОВИНИ

Забравеният будител: Историята и делото на Стоян Омарчевски

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:38, 01.11.2022
Чете се за: 04:37 мин.
Общество
Слушай новината

Това, че почитаме нашите будители на този ден дължим на един човек - застанал скромно на ръба на историческата памет, но с огромен принос за България. Стоян Омарчевски - министър на просвещението от 1920 до 1923 година.

Само за три години Омарчевски прави революционни реформи в образованието, строи над 1000 училища, прави задължително основното образование, освобождава от данъци книгите. Преди точно сто години той предлага 1 ноември да е Ден на народните будители.

По негово предложение е създадена и алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Там обаче и до днес негов паметник няма. Няма и никъде в България.

"За съжаление, човек, потънал в забрава", казва доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви".

"Паметта трудно се погребва, рано или късно тя отново излиза на бял свят", казва внукът на Омарчевски проф. Александър Омарчевски.

Стоян Омарчевски е роден през 1885 г. в Нова Загора. Завършва философия и право в Софийския университет. Член на БЗНС на Александър Стамболийски и за период от три години министър на просвещението. За това кратко време въвежда задължително основно образование и строи 1115 нови училища.

"Което със сигурност представлява важна крачка напред към изваждането на селските деца от рутината и вкарването в коловоза на модерния живот", казва доц. Михаил Груев.

"Той прави основното образование задължително, това е нещо, което и в Европа е доста модерно или реформационно", казва проф. Александър Омарчески.

Омарчевски освобождава от данъци детската литература, прави правописна реформа в българския език и внася предложение в Министерския съвет 1 ноември да стане Ден на будителите. Това е денят на св. Иван Рилски, 19 октомври, но по нов стил. Предложението дошло от обикновен селянин, който изпраща писмо на Омарчевски.

"Иначе цялата организация, това да мине през НС, първо да излезе постановление на МС, указ от царя и така нататък - това си е дело на Омарчевски, той прегръща тази идея", казва неговият внук.

"Това е един опит на Омарчевски, според мен напълно успешен, да върже стария църковен календар с един модерен празник на духа, на будителите", казва доц. Михаил Груев.

След Деветоюнския преврат Омарчевски е арестуван и лежи година в затвора, разказва единственият му внук и наследник - професорът от Богословския факултет Александър Омарчевски. За съжаление, двайсет години са ги разделили във времето и те никога не са се срещали.

Стоян Омарчевски е девет пъти народен представител, защитава българските евреи, умира през 1941 г. Сега е забравен, според внука му, не без участието на комунистическата власт... А по ирония на съдбата е свързан с поставянето на паметниците на заслужили българи в Борисовата градина.

Идеята за създаване на алея на бележитите българи в Борисовата градина е на Стоян Омарчевски. В България, за съжаление, паметник на Стоян Омарчески няма.

- Можеше ли сега и на него са сложим паметник там?

Ох, сигурно може. Аз... естествено бих бил много щастлив, от това, но... не е в моите правомощия по никакъв начин", казва внукът Александър Омарчевски.

Към днешния ден бледите следи на историята за Стоян Омарчевски водят към един негов портрет в зала "Запад" на Народното събрание и едно, наречено на него само преди месец, софийско основно училище.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 украински деца пътуват към България. Къде ще бъдат настанени, след като приключи програмата с хотелиерите?
15 украински деца пътуват към България. Къде ще бъдат настанени, след като приключи програмата с хотелиерите?
Бруно Бекман за БНТ: Без ток и връзка със света - какво е останало в освободените украински села?
Бруно Бекман за БНТ: Без ток и връзка със света - какво е останало в освободените украински села?