НОВИНИ

Валентин Николов: До два месеца ще разберем колко пари ще ни връща "Топлофикация"

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 14.04.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Бизнес

Максимум до 2 месеца абонатите на "Топлофикация" ще разберат каква сума ще им бъде компенсирана в следващите сметки заради намалената със задна дата цена на руския газ. Това научихме от Валентин Николов, председател на Енергийната комисия в парламента. В студиото на "Още от деня" той коментира днешното гласуване в парламента на поправки в Закона за енергетиката, приети с единодушие.

Валентин Николов заяви, че ще бъдат върнати суми, както следва: 72.8 милиона лева - на топлофикационните дружества, 22 милиона - на крайните снабдители и 56 милиона лева - на бизнеса. Това са общо 156 милиона, които ще бъдат компенсирани по този закон. Тук не са включени 45 милиона лева, които бизнесът трябва да получи, но от 1.01.2020.

Парите вече са преведени по сметка на "Булгаргаз". Те ще отидат при крайните потребители.

"Първата крачка след приемането на поправките в закона е КЕВР да определи цените, новите цени на парното, на тока от високоефективно комбинирано производство и на газа със задна дата за всеки месец поотделно. Този процес започва от 5 август миналата година до 31 март 2020г. В 30-дневен срок КЕВР трябва да е готов с цените, но е възможно да стане и по-скоро", обяви Николов. След това ще се сметнат разликите между старото и новото решение.

Валентин Николов - председател на Енергийната комисия в парламента: От тези резлики "Булгаргаз" смята колко трябва да върне на своите клиенти. Превежда ги физически на своите клиенти и приспада /сумите/ по търговската практика в зависимост от това дали те имат натрупани задължения. 20-дневният срок, който му даваме, тече от решенията на КЕВР. Така че ще бъде много скъсен срокът. След това на база решенията на КЕВР се изчисляват за крайните потребители на услугата какво трябва да се върне.

Николов обясни, че "Топлофикация" и крайните снабдители трябва да изчислят сумите за всеки един краен потребител на услугата, правят известие и обявяват от каква сума ще може той да се ползва като компенсация. Това трябва да стане в рамките на максимум 2 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания - изключителният пример в борбата срещу COVID-19
Дания - изключителният пример в борбата срещу COVID-19
Доналд Тръмп: Президентът командва парада
Доналд Тръмп: Президентът командва парада