НОВИНИ

Външните министри на ЕС отново призоваха София и Скопие да се разберат

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:32, 10.05.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Европа
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева очаква следващото правителство да продължи политиката на сегашното по отношение на преговорите за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония. Захариева каза това в Брюксел след среща на министрите на външните работи, в която участва за последен път.

На срещата бяха обсъдени Западните Балкани и въпроси, свързани с разширяването. Външните министри изразиха и солидарност с България и Чехия по повод дейностите на тяхна територия на руски шпиони.

По всичко личи, че двете държави ще продължат да вървят в пакет или такива са нагласите, въпреки че миналата седмица се заговори, че заради разногласията между Скопие и София може да бъде решено да бъдат започнати преговорите само с Тирана. Засега обаче такова решение днес не беше взето, не се очаква да бъде взето и в следващите дни.

Днес министрите говориха и за Русия без обаче да се обсъждат конкретни санкции.

Захариева посочи днес, че е разбираемо желанието на Албания преговорите
за членство с Тирана да започнат по-рано от тези със Скопие. Според нея
обаче няма нагласи за разделянето на двете държави.

"Не сме обсъждали преговорни рамки нито на Република Северна Македония, нито на Албания, така че това не беше тема. Мнението на повечето колеги е, че двете държани трябва да започнат заедно. Това ми е усещането", каза зам.-министър председател и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

Захариева коментира, Скопие търси извинения за забавянето на реформите и в случая това са ситуацията с COVID-19 и България.

Въшните министри изразиха днес подкрепата си към България и Чехия по отношение на Русия. Нови санкции срещу Русия днес обаче не бяха обсъждани.

"Още веднъж изразихме нашата солидарност с Чешката република и България във връзка с Русия. Трябва да повторя още веднъж, че тенденцията в негативните действия на руското правителство продължава, както и ескалацията на напрежението в отношенията ни. Темата за Русия ще бъде обсъждана на следващата среща на върха на 25 май", каза върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел.

Външните министри проведоха видеоконферентна дискусия със специалния
пратеник на САЩ за климата Джон Кери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заснеха как стопани изхвърлят кучето си на улицата
Заснеха как стопани изхвърлят кучето си на улицата
Какви са последиците след хакерската атака срещу най-големия тръбопровод в САЩ? (ОБЗОР)
Какви са последиците след хакерската атака срещу най-големия тръбопровод в САЩ? (ОБЗОР)