НОВИНИ

"Зелените коридори" ще продължат да работят, обмислят и ваксините за деца (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:15, 10.05.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Ваксинационният щаб реши: "Зелените коридори" за ваксинация ще продължат да работят. С предимство при получаване на дозите обаче са общопрактикуващите лекари и записалите се през електронния регистър. Днес получихме втората голяма пратка с над 270 хиляди дози ваксини на "Пфайзер".

Разполагаме с достатъчно ваксини, според здравните власти, за да работят всички канали за имунизация.

"На първо място през общопрактикуващите лекари, на второ място през електронната система за записване, която работи. За другата седмица има записани вече 12 000 души, така че тези, които проявят желание, ще се записват за по-късна дата. И разбира се "зелените коридори" - има ли свободни количества даваме и тази възможност", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Близо 274 хиляди дози на "Пфайзер" пристигнаха днес, само преди седмица имаше също толкова голяма доставка. Следващите два месеца чакаме над 4 милиона и половина дози.

"Тази седмица имаме доставка и на четирите разрешени за употреба ваксини, освен тези 274 хиляди дози, на 12 май очакваме 12 000 дози от ваксината на "Янсен" и на 13 май 36 000 от ваксината на "Модерна" и 45 000 от "Астра Зенека", допълни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

След 20 май се очаква да има промяна в кратката характеристика на "Пфайзер" - ваксината ще може да се съхранява до 4 седмици в обикновен хладилник, а не до 5 дни, както е сега. До 2 - 3 месеца ще се реши и дали РНК ваксините ще се прилагат на деца.

"По отношение на възрастта - много са напреднали нещата ваксината "Пфайзер", а и на "Модерна" по-късно, да се предлагат на деца над 12 години. В момента текат и клинични изпитания и за деца над 6 години", каза още доц. Ангел Кунчев.

С една седмица се забавя въвеждането на електронна система за личните лекари - през нея те ще могат да заявяват необходимите им количества ваксини, така че да не чакат на дълги опашки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са последиците след хакерската атака срещу най-големия тръбопровод в САЩ? (ОБЗОР)
Какви са последиците след хакерската атака срещу най-големия тръбопровод в САЩ? (ОБЗОР)
Кой ще е служебен премиер?
Кой ще е служебен премиер?