НОВИНИ

Какви са последиците след хакерската атака срещу най-големия тръбопровод в САЩ? (ОБЗОР)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:25, 10.05.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

След кибератаката на най-големия тръбопровод за горива в САЩ беше обявено извънредно положение. Застрашени са доставките на горива за голяма част от Източното крайбрежие, а американското правителство обяви, че работи в тясна връзка в помощ на оператора за ограничаване на щетите. Първите последствия - нефтът започна да поскъпва.

Според експерти следващите 24 часа ще са от ключово значение за справяне с последствията от кибератаката срещу тръбопровода.

"За тръбопровод с капацитета на засегнатия, прекъсване от ден-два е незначително неудобство. Но понеже той захранва и други терминали, на всеки пет дни, по-дълго прекъсване би могло да има много по-сериозно въздействие, със значително по-големи мащаби. А това със сигурност би притеснило потребителите, авиопревозвачите, онези, които използват дизелово гориво за камионите си, както и жп транспорта", заяви Андрю Липоу, директор на консултантска компания 7113.

Тръбопроводът Colonial Pipeline пренася 2 и половина милиона барела на ден. Това са 45% от доставките на дизел, бензин и самолетно гориво за Източното крайбрежие. В опит да се справят със ситуацията, властите облекчиха превоза на горива.

Какво се случи - данните в компютрите на компанията-оператор са криптирани, мрежата ѝ - парализирана. За да не бъде разпространена информацията в интернет, кибер нападателите искат откуп, чиято сума не е уточнена. Предполага се, че зловредните действия са на хакерска формация, наречена "Тъмната страна".

За да предотврати по-тежки последици, компанията оператор "се изключва" - минава офлайн. Облачната система, на която хакерите са "складирали" откраднатите данни, също е изключена, твърди Ройтерс. Атаката повдига множество въпроси. Заговори се за законови промени, които да гарантират сигурността на стратегическата енергийна инфраструктура и да я защитят от хакерски нападения. Сега става ясно, че не са направени инвестиции, където и когато е трябвало, коментират експерти.

"Всъщност, те се вслушват в стандартите и правилата, придържат се към най-добрите практики и спазват наличната рамка - над 75% от нея е свързана с превенцията. Така че без да разбираш средата, в която си, без да я следиш, без възможност за адекватен отговор, превенцията атрофира, променя се във времето. Губи ценност", допълни Робърт М Лий, експерт по киберсигурност.

От компанията оператор заявиха, че ще вдигнат мрежата си едва когато е сигурно, че това е безопасно. За милиони потребители остава надеждата, че това ще се случи скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС отново призоваха София и Скопие да се разберат
Външните министри на ЕС отново призоваха София и Скопие да се разберат
"Зелените коридори" ще продължат да работят, обмислят и ваксините за деца (ОБЗОР)
"Зелените коридори" ще продължат да работят, обмислят и ваксините за деца (ОБЗОР)