НОВИНИ

Външните министри от ЕС увеличиха фонда за военна помощ за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:20, 26.06.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха да увеличат размера на Европейския механизъм за подкрепа на мира с 3,5 милиарда евро.

Механизмът се използва за финансиране на военната помощ за Украйна. С днешното решение таванът му възлиза на повече от 12 милиарда евро. Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в срещата.

Засега не е ясно кога Украйна ще получи следващ транш, защото Унгария все още блокира предоставянето на 500 млн. евро заради включването на унгарска банка в черен списък на Киев . Според Украйна тази банка финансира военните действия.

Метежът в Москва бе една от основните теми в Люксембург днес. Върховният представител по външни работи Жозеп Борел каза, че "чудовището, което Путин сам е създал - групировката "Вагнер" - се е обърнало срещу него". Той няколко пъти повтори, че ЕС няма нищо общо със събитията в Москва.

Снимки: БГНЕС, БНТ

"Ситуацията остава сложна и непредвидима. Тя е непредвидима от самото начало и продължава да е така. Оставаме нащрек в силна координация с нашите партньори, 27-те държави членки и съседните страни. Тези събития показаха, че Русия и личната позиция на Путин са отслабени. Това е най-малкото, което можем да кажем, че в политическата система има пукнатини. Русия не само е опасна, защото напада съседни страни, но сега показва, че има риск една огромна ядрена сила да е подложена на вътрешнополитическа нестабилност", коментира Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Външният министър на България Мария Габриел е изразила подкрепата на страната ни за Украйна и е заявила, че ще продължим да оказваме помощ - не само военна, но и в други области.

"Започваме с Украйна, защото това беше първата дискусия, днес с нас беше Дмитро Кулеба, който даде последна информация за случващото се. Призивът е всички да останем обединени и да подкрепяме. Споделила съм и аз това, че за новото правителство е много важна подкрепата за Украйна, изразили сме я в няколко различни аспекта. Няма как да не отбележа и търсенето на отговорност за престъпления, допуснати от Русия и инициативата за мир на президента Зеленски, като там е необходимо да имаме ясен координиран отговор и да се влезе в детайли по десетте точки. Подкрепили сме техния призив за това да има включително подкрепа и с боеприпаси. Тук искам да отбележа, че това си остава в компетенциите на МО на България. Ние, разбира се, ще координираме отговора на страната", заяви Мария Габриел.

Мария Габриел е разговаряла днес с много свои колеги, включително с външния министър на Нидерландия. Основната тема е била Шенген, като по думите на Габриел всички министри са изразили подкрепата си за приемането на България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров ще се бори за бронз на европейското първенство за младежи и девойки до 20 години
Мартин Димитров ще се бори за бронз на европейското първенство за младежи и девойки до 20 години
Лудогорец постигна класическа победа над Локомотив Пловдив във втората си контрола
Лудогорец постигна класическа победа над Локомотив Пловдив във втората си контрола