НОВИНИ

Ваня Гешева и Биргит Фишер - дуел останал в историята на олимпийските игри

ваня гешева биргит фишер дуел останал историята олимпийските игри
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
01:15, 21.10.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Ваня Гешева е единствената българка с пълен комплект отличия от един олимпийски турнир. Това се случва в Сеул, през 1988 година, като на финала на едноместен каяк триумфът й е двоен - печели олимпийска титла и нанася първо поражение в кариерата на легендарната германка Биргит Вишер.

Всъщност първото си олимпийско отличие Гешева печели на игрите в Москва. Тогава Фишер става най-младата шампионка - едва на 18 , а 20-годишната българка остава втора, като и това се приема за изненада, защото побеждава редица утвърдени имена.

Ваня Гешева е един от многото български спортисти, които са сред фаворитите за олимпийски отличия в Лос Анджелис през 1984 година, но заради бойкота на социалистическите държави, българска делегация не заминава за САЩ. Така мечтаният реванш срещу германската звезда се отлага с 4 години.

В Сеул двете отново спорят за олимпийското злато. Гешева губи от германката на полуфинала, но във финалната гонка повежда още след старта и не позволява на съперничката си да й отнеме лидерството, пресичайки финалната линия с 12 стотни. Удовлетворението е огромно, особено когато нанася първо поражение на звездата в този спорт Биргит Фишер.

Само след два часа Ваня Гешева в тандем с Диана Палийска отново е на стълбичката и отново след надпревара с германките на 500 метра двуместен каяк. Отличието е сребърно. На следващия ден Гешева добавя и бронз с българската четворка заедно с Диана Палийска, Борислава Иванова и Огняна Петкова.

След Сеул Ваня Гешева приключва впечатляващата си кариера, но остава близо до спорта. Дълги години тя оглавява Асоциацията на българските спортисти-олимпийци. Включвана е в ръководните органи на БОК.

Биргит Фишер

Биргит Фишер е призната за най-успешната състезателка в този спорт. Тя участва цели шест пъти на олимпийски игри, като печели поне един златен медал във всеки турнир. Първите две олимпиади тя е все още част от отбора на ГДР, а следващите вече представя обединена Германия. Титлите й са общо 8, а отличията - 12. Постижението й от 37 медала от световни първенства в период от 26 години е абсолютен рекорд, до който никой не се е доближил.

След олимпийските игри в Сеул Ваня Гешева приключва със спорта, а Биргит Фишер се оттегля за три години, когато ражда второто си дете. За да се завърне триумфално в Барселона през 1992 година със злато в едноместния каяк. Четири години по-късно в Атланта Фишер отново е златна - в състава на германската четворка. В Сидни през 2000 година титлите й са две - на двойки и с четворката. След това изглежда, че невероятната германка е решена да се откаже, но след три години почивка прави феноменално завръщане. 24 години след като в Москва Биргит Фишер става най-младата олимпийска шампионка, тя приключва изключителната си кариера като най-възрастната - на 42 години печели злато с четворката на Германия в Атина 2004 година, добавя и едно сребърно отличие - на двойки, ей така - за разкош.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощта на Барселона застигна и Севиля
Мощта на Барселона застигна и Севиля