ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Въпреки по-ниското ДДС - клиенти масово се оплакват от високи цени в заведенията

Чете се за: 01:26 мин.
Икономика
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Снимка: БГНЕС
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Месец и половина заведенията работят с намалено ДДС за храна и напитки - от 20 на 9% . Клиенти обаче се оплакват от високи цени.

      Ако гледаме данните на Националния статистически институт цените през юли в ресторантите са се вдигнали с 2% спрямо цените на същите ястия през юли миналата година. От бранша обаче са скептични към тази статистика. Някои от тях твърдят, че не са променяли цените в менюто си от миналата година. Други казват, че ако са вдигнали нещо, то е заради поскъпване на някои от храните. Отново според Националния статистически институт обаче храните като цяло са поевтинели почти процент и половина. Попитахме хората и тук, и на морето - как усещат цените по своя джоб. Попитахме и ресторантьорите къде отиват тези 11% ДДС, което държавата им спести.

      И това лято касови бележки обиколиха социалните мрежи. Супа - 8,50 лв., кафето - 3,50 лв., а доматите - близо 10 лева. Според ресторантьорите в София - това е изключение и е валидно предимно за морето.

      Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията: Всяко заведение си определя неговата политика. Има супа от 1,20 до 8,50. Абсолютно всички морски курорти в Европа, знаете, са по-скъпи от градовете.

      И по морето, и далеч от него, има клиенти, които са недоволни, че ДДС-то за заведенията е намаляло, а цените се движат в обратната посока. Други пък смятат, че цените не са помръднали.

      Това твърдят и ресторантьорите. И казват, че ако има промяна в цените - тя е минимална и не ощетява клиента.

      СНИМКИ: БГНЕС

      Юлия Лазарева, собственик на заведение: Миналата година кафето при нас беше 2 лв, тази година сме го пуснали на 1,20 лв., почти двойно сме смъкнали цената.

      Георги Мицов, мениджър на ресторант: В някои цени имаме известно намаление, в някои цени имаме известно увеличение. Има поевтиняване при някои сезонни зеленчуци, обаче има увеличение при качествените меса.

      Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията: Сега едно вдигане на цените би довело само до по-голям отлив и няма да има никаква логика.

      Напомнят и че никога не са обещавали, че намаленото ДДС ще намали и цените.

      Ричард Алибегов: Цените няма да се свалят. Идеята е да не се вдигат.

      А разликата от 11% в данъка отивала обратно в бизнеса.

      Ричард Алибегов: За да може той да се стабилизира, да поеме тези загуби от 3-те месеца, да възстанови персонала си на работа.

      Повечето клиенти и някои ресторантьори са на едно мнение - супа за 8,50 лв. не е умно решение. Защото би намалило така или иначе намалелите клиенти.

      От бранша цитират Националния статистически институт и казват, че юни 2020 г. сривът в туризма клони към 90% и има намаление на чуждестранните посещения у нас с около 75%.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?