НОВИНИ

Спор за обществената поръчка за поддръжка и ремонт на осветлението в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:23, 19.08.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Общината и "Спаси София" влязоха в остър спор за обществената поръчка за поддръжка и ремонт на осветлението в столицата.

Общинският съветник Борис Бонев обвини общината, че се готви да даде на бъдещия изпълнител 73.6 млн. лв. за 2 години.

Изнесените твърдения бяха коментирани от зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, който обясни, че сумата за 2 години е малко над 36 млн. лв., но възлагането може да бъде удължено с още 2 години и затова сумата е възможно да нарасне до 73.6 млн. лв.

Борис Бонев настоява общината да прекрати поръчката за улично осветление на столицата, защото предвидената сума е неоправдано висока и близо~5 пъти повече, спрямо сегашните договори.

Проблемът, според него, не е само в огромната сума, заложена в обществената поръчка, ами и в това, че новите инвестиции са само с 4 млн. лв. повече, а останалото е предвидено за поддръжка. От общината нарекоха тези твърдения "лъжа" и обявиха параметрите.

"Играем в момента обществена поръчка за две години, за София за 4 района, всеки един район е разделен на две пера, сумата на район за инвестиция е до 3 200 000 лева, сумата за инвестиции е до 6 милиона лева на район", каза зам.-кметът на транспорта Кристиан Кръстев.

Така се получава сумата от 36,8 милиона левa за 2 години, а ако се удължи договорът с още 2 - сумата става точно 73 милиона и 600 хил.

От "Спаси София" отправиха критики към общината и заради допълнителните стъпала, които се поставят на входовете на няколко метростанции срещу наводненията, като определиха решението като примитивно.

"Инженерно решение, ще ви го коментира г-н Братоев, той ме увери, тъй като специално го попитах за този проект, това няма да са стъпала, а ще е повдигната рампа, която до известна степен ще спира водата", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

При инспекцията на ремонта на 51 ДГ "Щурче" кметът на София обяви, че до септември ще бъдат отворени още две наново изградени детски градини. Фандъкова е възложила и на районните кметове да търсят нови терени за строеж, за да може по-бързо да се реши проблемът с липсата на места.

"Всеки, който е готов с намерения терен, с готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага парите, за да започне строителството", каза Фандъкова.

В момента 10 000 деца чакат за място в детска градина в София. На 29 август, когато е първото текущо класиране, ще бъдат обявени над 3000 нови свободни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават и протестите в страната
Продължават и протестите в страната
Официално: Приемаме Ирландия на 3 септември в София
Официално: Приемаме Ирландия на 3 септември в София