НОВИНИ

ВАС: Министерският съвет не може да оттегли предложението си за създаване на самостоятелна община Обзор

вас министерският съвет оттегли предложението създаване самостоятелна община обзор
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 11.12.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд реши, че Министерският съвет не може да оттегли предложението си до президента да издаде указ за обособяването на Обзор като самостоятелна община, съобщиха от съда. Съдът обяви решението на кабинета за нищожно. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

Делото пред ВАС е образувано по жалба на кмета на Обзор и граждани. От съда посочват, че Министерският съвет не може да отмени акта си в разглеждания случай нито служебно, нито по искане на заинтересована страна. Магистратите допълват, че веднъж, след като е отправено предложението до държавния глава за издаване на указ по чл. 98, т. 5 от Конституцията, изцяло в правомощията на президентската институция е да разреши отнесения до него въпрос.

"Нито Конституцията, нито Законът за административно-териториалното устройство на Република България предвиждат правомощие на Министерския съвет да оттегля или отменя решенията си по съответните разпоредби от закона", приемат върховните магистрати.

По време на парламентарен контрол през юли премиерът Николай Денков заяви, че въз основа на създадените демографски и инфраструктурни показатели и аргументи е направен извод, че създаването на нова община с административен център град Обзор ще доведе до фискален риск по отношение на бюджета на общината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотел "Риц" върна на клиентка диамантен пръстен за 750 000 евро, открит в прахосмукачка
Хотел "Риц" върна на клиентка диамантен пръстен за 750 000 евро, открит в прахосмукачка
Лъчезар Коцев повика 14 баскетболистки за лагер в София
Лъчезар Коцев повика 14 баскетболистки за лагер в София