НОВИНИ

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и болница "Пирогов"

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и болница "Пирогов"
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:38, 19.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и спешния институт "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания. Решението е от 1 юли и е окончателно.

Според посочени в съдебното решение факти, проверка на Здравната каса от лятото на 2021 г. установява, че при трима пациенти, приети в "Пирогов" по клинична пътека за чернодробна цироза, е отчетено изследване с ултразвук, но няма приложен резултат от това изследване. От Касата определят това като неизвършена медицинска дейност.

По същата клинична пътека са били хоспитализирани пациенти, които са разказали на проверяващите, че не са били на лечение в спешната болница. За пациенти, отразени като работещи в "Пирогов", е установено, че не са били в болнични за времето на престоя, отчетен за заплащане от Здравната каса.

Въз основа на тези и други факти върховните магистрати отхвърлят жалбата на болницата срещу заповедта за частично прекратяване на договора с НЗОК по две клинични пътеки поради отчетена, но неизвършена дейност.

Във връзка с решението, от Центъра за защита правата в здравеопазването изразиха очакване прокуратурата да се самосезира и да потърси наказателна отговорност от съответните длъжностни лица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Спартак Плевен обяви привличането на Виктор Гергов
Баскетболният Спартак Плевен обяви привличането на Виктор Гергов