НОВИНИ

Във Вашингтон откриха изложба за лагера в Белене

bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 12.06.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Спомен за един от най-мрачните епизоди в съвременната ни история - във Вашингтон беше открита изложбата "Белене - смели истории от първо лице". Проектът, който е продължение на инициативата "Истории от Белене", дава възможност чрез помощта на изкуствен интелект оцелели от комунистическия лагер да разкажат своите лични истории.

Посетителите на изложбата и на специално създаден сайт имат възможност лично да разговарят с бивши затворници от Белене. Сред тях са Никола Даскалов и Цветана Джерманова - една от малкото жени, които открито говорят за времето, прекарано в лагерите.

Разположеният на едноименния остров в река Дунав затвор, е най-големият и дълго съществувал комунистически лагер на територията на България. В него са лежали над 15 хиляди души.

Организаторите на изложбата казват, че целта им е да изградят мост между миналото и бъдещето и да не допускат да бъдат забравени уроците.

"Тази платформа и важна, защото темата за близкото минало в България продължава да е тема, която разделя обществото ни. Освен това продължава да не се преподава много активно в училище. И това е, някак си, нашият принос към следващите поколения - правейки нещо толкова близко до тях, използвайки изкуствен интелект, през сайта, през който човек може да води на практика диалог със записи на едни от оцелелите, е приносът ни към паметта за близкото минало", казва Луиза Славкова, създател и изпълнителен директор на Фондация "Софийска платформа".

Вижте още в репортажа на кореспондента на БНТ в САЩ Радослав Минчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 г. затвор за мъжа, опитал се да убие с нож момиче в Бургас
12 г. затвор за мъжа, опитал се да убие с нож момиче в Бургас
ООН: Мащабът на убийствата в Газа представлява престъпление срещу човечеството
ООН: Мащабът на убийствата в Газа представлява престъпление срещу човечеството