НОВИНИ

Възловите кръстовища в София остават отворени

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:31, 04.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Изминалата нощ на недоволство в София премина без напрежение и инциденти. В 58-ия ден на демонстрации трите ключови кръстовища в столицата остават отворени.

Нощта на 57-мия ден на протести премина спокойно и без инциденти. Движението по Орлов мост и другите ключови кръстовища се осъществява напълно спокойно, след като снощи протестиращите за кратко разположиха палатки и кофи за боклук на улицата. Как премина нощта и свободни ли са в момента за движение основните булеварди в София ще ни каже Боряна Черганова, която е на пряката ни линия от Орлов мост.

След повече от 12-часов протест под прозорците на властта демонстрантите успяха за кратко да блокират движението при Ларгото и по бул. "Цар Освободител", като снощи се отправиха на традиционното си шествие до Орлов мост.

Исканията им остават непроменени - оставка на правителството и на главния прокурор и предсрочни избори.

Протестиращите от премахнатите палаткови лагери на Орлов мост преградиха кръстовището за кратко с кофи за боклук и разпънаха две палатки, но обявиха, че ги поставят символично.

Палатковият лагер на майките от "Системата ни убива" посрещна 58-я ден на протести пред новия парламент без да пречи на движението по булевард "Дондуков". Инвалидните колички вързани с вериги остават като щит пред палатките.

"Спокойно премина нощта, спокойно благодарение на жандармерията, на тази част от жандармерията, която е тук, за което наистина им благодаря", каза Иван Парашкевов.

Иван Парашкевов цяла нощ пази палатковия лагер пред парламента, но се включва и в кратката символична блокада на Орлов мост снощи.

"Ние отидохме там, за да покажем, че можем да сме човечни и много добре разбираме неудобството, което се създаде на Орлов мост. Символично вдигнахме палатки, след което ги свалихме. Да, имаше и кофи и други предмети, които бяха довлечени", каза Иван Парашкевов.

"Нека всички все пак насочим нашите действия директно срещу управляващите тук на площад "Независимост", каза Парашкевов.

Голяма част от жълтите павета, които летяха по полицията в нощта на националния протест са открити при почистването на района и поетапно се връщат на местата им. Запасите от оригинални жълти павета в общината са едва 350 квадрата.

"Тази историческа настилка в центъра на града е със статут на културна ценност, но хвърлена по някой тя е много опасна и разбира се, може да причини травми, а даже и смърт така че многократно сме призовавали гражданите и участниците в различни протестни форми тук да се въздържат от това да вадят жълтите павета от оригиналните им места", каза доц. Тодор Чобанов.

Протестите продължават, а протестиращите са готови във всеки един момент да издигнат отново палаткови лагери и да блокират кръстовища.

Заявките на протестиращите са да блокират отново кръстовища, но кога и къде ще се случи, не се знае.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите във Варна
Продължават протестите във Варна
Регистрираха признаци на живот под развалините на Бейрут
Регистрираха признаци на живот под развалините на Бейрут