НОВИНИ

57-и ден на протести в София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:22, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

57-и ден на протести в София. Протестиращите се събраха на площад "Независимост" и мирно отстояваха своите искания за оставка на правителството и главния прокурор и организиране на предсрочни избори. Засилено беше полицейското присъствие, но протестът в района на триъгълника на властта протече спокойно. По-късно протестиращите се преместиха на кръстовището на Орлов мост, където отново разпънаха палатки.

Една от най-коментираните теми тази вечер бяха сблъсъците в 56-ата нощ на протести в София.

Организаторите от "Отровното трио" дадоха брифинг, на който остро критикуваха действията на полицията вчера. Заявиха, че ще сезират Европейския съд за правата на човека. Според тях полицията е можела по-рано да хване провокаторите и да не се стигне до напрежението вчера. Те поставиха въпроса защо се е чакало час и половина да протече хвърлянето на бомбичките.

От "Отровното трио" заявиха, че протестите ще продължат с пълна сила.

Около 23:30 часа протестът утихна, хората започнаха да се разотиват.

В 22:30 часа протестиращите преградиха кръстовището на Орлов мост с кофи за боклук. Движението за автомобили и градския транспорт е блокирано.

Минути пред 22:15 часа протестиращите разпънаха две палатки. Обясниха, че ги поставят символично с оглед на започващата учебна година. Засега няма да затварят движението, но обявиха, че са готови да го спрат във всеки един момент. Те отново призоваха за оставка.

Според тях е лъжа, че в палатките са открити взривни вещества и искат снимки на улики.

Протестиращите пяха българския национален химн и развяха българските трибагреници.

В 21:45 часа протестиращите тръгнаха към Орлов мост с викове "Оставка". Заканиха се, че утре ще вдигнат блокадата отново. Освиркваха полицаите и ги наричаха еничари заради ситуацията и тяхната реакция снощи.

В 20:30 часа демонстрант започна да хвърля яйца по сградата на Народното събрание, а други го възпряха.

Малко след 20:00 часа организаторите на протеста взеха думата и обвиниха министър-председателя Бойко Борисов за случилото се на вчерашния протест. Те казаха, че прощават на униформените.

Минути преди 19:30 часа полицаите с жилетки "Антиконфликт" позволиха на протестиращите да блокират кръстовището пред Министерски съвет и Народното събрание, като се изтеглиха от тротоара пред Президентството.

Блокирано е автомобилното движение по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" между Президентството и Министерския съвет.

Остава засилено полицейското присъствие. На кръстовището на ул. "Леге" и "Съборна" полицаи проверяваха раници и документи на хора, които искаха да се включат в протеста.

Репортери: Милена Кирова, Йоана Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ1: България - Република Ирландия в Лигата на нациите
Гледайте по БНТ1: България - Република Ирландия в Лигата на нациите
Оправдаха смятания за поръчител на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк
Оправдаха смятания за поръчител на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк