Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът: През изминалото денонощие властта режисира провокации

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 03.09.2020
7180
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
Снимка: Архив/ БГНЕС

През изминалото денонощие властта режисира провокации. Пострадалите са десетки както сред гражданите, така и сред органите на реда, заяви президентът Румен Радев от "Дондуков" 2.

Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото Конституция със силата на парите и под заслона на полицейските щитове е престъпно посегателство на бъдещето на България.

Тези действия рискуват да хвърлят страната в дългосрочна безизходица, заяви президентът.

Призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарии за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт.

Протестът е единствено възможното и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация.

Дълг е на всеки български гражданин да каже не на насилието, репресиите и беззаконието.

Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата, заяви Румен Радев.

Държавният глава отправи обвинения към депутатите от мнозинството по отношение оценката на протестите и отправи критика към предстоящото машинно гласуване и промените в Изборния кодекс в частта за машинно гласуване.

Ето и пълния текст на изявлението на Румен Радев

Добър ден и добре дошли,

Уважаеми сънародници,

През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки, както сред гражданите, така и сред органите на реда. Първата ми мисъл е за всички пострадали и техните близки, които преживяха тревогите от вчера насам.

Междувременно пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова Конституция. Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото Конституция със силата на парите и под заслона на полицейски щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват хвърлят страната в дългосрочна безизходица.

Парламентаристите от мнозинството, които не смеят да погледнат в очите своите избиратели, под охраната на полицейски кордони, отхвърлиха поредното вето и гласуваха 60-годишните концесии и други ощетяващи държавата промени в Закона за подземните богатства. Днес дори сведоха хилядите мирно протестиращи български граждани до криминален контингент, с което осветиха истинския манталитет на властта, която години наред разграбва България.

Парламентът продължава и опита със серия от промени да обезсмисли машинното гласуване и да отвори възможности за опорочаване на всички следващи избори.

Действията на управляващото мнозинство не само провокират гражданския мир, те задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото му политическо оцеляване.

Призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не се оставят да бъдат въвлечени в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт.

Протестът е единственото възможно и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация. Дълг на всеки български гражданин е да каже не на насилието, репресиите и беззаконието.

Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата.

Благодаря за вниманието!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив ще разработи нов механизъм за разплащане към транспортните фирми от градския транспорт
Община Пловдив ще разработи нов механизъм за разплащане към транспортните фирми от градския транспорт
Гледайте по БНТ1: България - Република Ирландия в Лигата на нациите
Гледайте по БНТ1: България - Република Ирландия в Лигата на нациите