НОВИНИ

Възможни са санкции за "Северен поток 2", Макрон ще разговаря с Путин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:29, 28.01.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън е разговарял с украинския си колега Владимир Зеленски, се казва в писмено изявление на Белия дом.

От Вашингтон за пореден път са уверили Киев, че в случай на агресивно поведение от страна на Русия ще реагират решително. По думите на Байдън САЩ проучват възможността за оказване на икономическа помощ на Украйна в създалата се сложна ситуация.

Продължават опитите за деескалация на напрежението между Русия и Запада

В Европа - германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че Берлин може да наложи санкции на "Северен поток 2", в случай на руска военна инвазия в Украйна.

"В случай на нова агресия са възможни редица отговори, включително свързани и със "Северен поток 2". Да, готови сме на диалог по всяко време. Но с оглед на настоящата ситуация има нужда от твърдост, която безпогрешно да обясни следното - суверенното равенство на държавите и крайъгълните камъни на европейския мирен ред не подлежат на договаряне", каза Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Дипломатическите усилия за намаляване на напрежението между Москва и Запада продължават. Днес френският президент Еманюел Макрон ще разговаря с руския си колега Владимир Путин, в опит да разбере причината за продължаващото струпване на военни и техника на руско-украинската граница.

Междувременно 4 датски самолета пристигат в Литва, за да подсилят мисията на НАТО. Алиансът планира и изпращане на военни в Словакия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заведенията в София бойкотираха новите мерки, масовите проверки продължават и тази вечер
Заведенията в София бойкотираха новите мерки, масовите проверки продължават и тази вечер
Нови, по-леки мерки в Гърция
Нови, по-леки мерки в Гърция