НОВИНИ

НАТО потвърди политиката на "отворени врати", Москва има интерес диалогът да продължи

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:13, 27.01.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Москва обяви, че отговорът на Запада по поисканите от нея гаранции за сигурността на Русия, не засяга най-важните въпроси, но и двете страни имат интерес диалогът помежду им да продължи.

НАТО и Съединените щати изпратиха снощи писмени отговори на исканията на Русия, отправени в средата на декември, като отново декларираха, че политиката на отворени врати на алианса ще продължи.

Отговорите показват, че може да се очаква сериозен диалог, но само по маловажните въпроси, коментира външният министър Сергей Лавров и изтъкна, че по най-важните теми няма положителен отговор.

Първият дипломат повтори, че Москва смята за недопустимо по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на ударни оръжия, които могат да застрашат територията на Русия.

"Нашите западни колеги винаги ни призовават да следваме договорените принципи на архитектурата на евроатлантическата сигурност. И казват: НАТО може да се разширява, никой не може да забрани на НАТО да разгледа кандидатурата на която и да е страна. А принципът, че не може да градиш собствената си сигурност за сметка на тази на друг, съзнателно се премълчава", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Няма да бързаме със заключенията - обяви говорителят на Кремъл Песков, като увери, че отговорите на Запада ще бъдат внимателно проучени.

В средата на декември Москва настоя да получи от Запада правни гаранции, че няма да има по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и военната инфраструктура на Алианса ще се върне към конфигурацията от 1997 г., когато страните от Източна Европа, включително България, не бяха приети в алианса. НАТО и САЩ - очаквано - отхвърлиха тези искания.

"НАТО твърдо вярва, че напрежението и несъгласията трябва да се решат чрез диалог и дипломация, не чрез сила или заплаха за сила. Така че днес НАТО предаде нашите писмени предложения на Русия, направихме го паралелно със Съединените щати", каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

От Дания, където е на посещение, украинският външен министър обяви, че в Украйна се решава бъдещето на евроатлантическата сигурност.

"Ако Русия успее в Украйна, това ще има драматични последствия по целия свят. Русия ще се почувства смела. Ще стане по-агресивна към всички европейски държави - от Антарктида до Черно море. Другите държави ще видят, че Западът е неспособен да сдържа агресивно поведение", смята украинският външен министър Дмитро Кулеба.

НАТО обмисля разполагането на допълнителни военни в Словакия като част от действията по укрепване на източния фланг на алианса, съобщи словашкият външен министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Пулишич също се оплака от методите на Тухел
Кристиан Пулишич също се оплака от методите на Тухел
След изслушването в ЕП: Петков и Гешев са на различно мнение за борбата с корупцията у нас
След изслушването в ЕП: Петков и Гешев са на различно мнение за борбата с корупцията у нас