НОВИНИ

Продължават опитите за деескалация на напрежението между Русия и Запада

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:14, 27.01.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия получи в писмен вид отговорите на НАТО и САЩ, свъразни с правните гаранции за сигурност, които поиска. Очаквано, повече от тях не са получи одобрение в Брюксел и Вашингтон, включително и недопускането на членство на Украйна в Алианса. Според американски медии обаче САЩ са склонни да започнат преговори с Москва за възобновяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Опитите за намиране на политическо решение и деескалация на напрежението между Русия и Запада продължават.

Съюзниците от НАТО са готови за незабавно възстановяване на преговорите с Русия по всички открити въпроси, свързани със ситуацията в и около Украйна и контрола върху оръжията в Европа. Надяваме се и работим за разрешаване на разногласия и деескалация, но също така сме готови за най-лошото, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Бъдещото членство на Украйна и Грузия в НАТО не е застрашено. Всяка страна трябва да запази правото да уреди националната си сигурност - това заяви държавният секретар на САЩ - Антъни Блинкен. Той беше лаконичен и обобщи, че предлага на Русия "сериозен дипломатически път напред, АКО тя го избере". Блинкен добави, че Вашингтон вече има план, в случай, че Русия реши да използва енергийните доставки като средство за постигане на целите си. Според американски медии, отговорът на Вашингтон включва и разговори за правила и ограничения за провеждане на военни учения, по начин, който не застрашава ничии граници. Сигурността в Европа основата цел на посещението ми в Дания - каза украинският външен министър - Дмитро Кулеба. Нарочно казвам Европа, защото това, което се случва в Украйна не засега само нас, а цяла Европа", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

"Ако Русия успее в Украйна, това ще има драматични последствие по целия свят. Русия ще се почувства смела. Ще стане по-агресивна към всички европейски държави - от Антарктида до Черно море. Другите държави ще видят, че Западът е неспособен да сдържа агресивно поведение. Така че, бъдещето на евроатлантическата сигурност се решава сега, в Украйна", заяви Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

За днес е планиран брифинг на председателя на външната комисия Дейвид Макалистър и на подкомисията по сигурност и отбрана Натали Лоазо, двамата заедно с още 6 евродепутати ще посетят Украйна между 30 януари и 2 февруари. Целта е да се проучи ситуацията на място и да се покаже солидарност с украинския народ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телевизия в Скопие: Президентът Пендаровски ще се срещне с "ОМО-Илинден"-Пирин
Телевизия в Скопие: Президентът Пендаровски ще се срещне с "ОМО-Илинден"-Пирин
Премиерът и главният прокурор се явяват пред групата за мониторинг на демокрацията в ЕП
Премиерът и главният прокурор се явяват пред групата за мониторинг на демокрацията в ЕП