НОВИНИ

Какво да правим, ако работодателят нарушава правата ни при работа от вкъщи

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:36, 26.01.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Бизнес
Слушай новината

Докато пандемията още е тук, ще продължава да е актуална и друга тема - работата от вкъщи. Близо 80 сигнала и запитвания през изминалата година са стигнали до Инспекцията по труда от служители, които се оплакват, че са принудени да работят и през почивните си дни, да участват в интерактивни срещи след регламентираното им работно време и да извършват недеклариран труд. Могат ли заради тези и други причини инспектори да влязат на внезапна проверка в дома на работещия, за да проверят нарушава ли се Кодексът на труда при работа вкъщи?

Три истории за онлайн работа. И в трите въпросът е "При работа от вкъщи спазва ли се договореното работно време". Едната гледна точка е на служителите.

"Върших си задълженията, така както ги върша на работа, използвах регламентираните почивки", заяви Магдалена Калайджиян, експерт комуникации.

"Има начини да се получава следене. Това може да стане през онлайн платформите, които се ползват в случая. Там чисто автоматично се отчита тази информация", заяви Велизар Петров, изпълнителен директор в Агенция за регионално развитие и преподавател.

И същия въпрос към работодател.

"Ние не следим хората кой колко работи - за нас е важно да имат резултат", заяви Димитър Димитров, работодател.

Може ли все пак инспектори по труда да влязат в дома на работещия, за да проверят дали всичко е наред. Краткият отговор е "Не". Слуховете за изненадващи проверки в дома са силно преувеличени.

"По никакъв начин няма да има насилствен елемент. Целта е да може да се гарантират техните права", заяви Елена Аврамова от Агенция "Главна инспекция по труда".

Ако работещ от вкъщи вижда нередност в отношението на шефа си, като например натиск да работи извън работно време, нерегламентирана работа през уикенда, ако работодателят му не му е осигурил нужните условия и техника, той може да сигнализира до Инспекцията по труда. А тя от своя страна може да подходи по няколко начина. Един от тях е да поиска среща в дома на работещия, където да провери наистина ли има нередности.

"В домовете ще се влиза със съгласието на работника. Когато той желае да се открие обективната истина. И за нас ще бъде дискомфортно да създаваме напрежение и да всяваме страх в някого, че ще го посетим", заяви Елена Аврамова от Агенция "Главна инспекция по труда".

В комисия в Народното събрание беше обсъден и още един инструмент за контрол - въпросници, които ще пуснат към работодателите. Първо към тези, които назад във времето са имали провинения.

"Работодателите ще получат линк, автоматично ще бъдат насочени да отговорят на въпросите", заяви Елена Аврамова.

Така инспекцията може да проследи къде грешат, къде лъжат и какво трябва да поправят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ключов доклад може да реши съдбата на Борис Джонсън като премиер
Ключов доклад може да реши съдбата на Борис Джонсън като премиер
Въвеждат вечерен час в Сунгурларе, заведенията ще работят
Въвеждат вечерен час в Сунгурларе, заведенията ще работят