НОВИНИ

НС изслуша извънредно Кирил Петков и министри за напрежението Русия-НАТО

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:28, 26.01.2022
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Извънредно в парламента бяха изслушани министър-председателят, министрите на отбраната, на външните работи и ръководителите на службите във връзка с напрежението Русия - НАТО и българската позиция.

България не е държава консуматор на сигурност - това заяви премиерът Кирил Петков пред Народната събрание. И допълни, че в създалата се ситуация ще се приоритизира българската армия с батальон, който вероятна ще бъде сформиран април-май. Има готовност и за изтегляне на български дипломати от Украйна, но няма такава нужда към тази момент.

Военният министър открои дефицитите в българската армия. Външният министър изтъкна, че страната ни дава превес на дипломацията.

Депутатите очертаха диалога като най-добър механизъм за решение на кризата. Изразиха притеснения за състоянието на българската армия и за евентуалните икономически последствия от ескалация на напрежението.

Деескалацията на напрежението е основен приоритет за България, препотвърди и пред парламента премиерът Кирил Петков.

"Ескалацията е реална. Следим на ежедневна база всички развития в този конфликт. Нашата стратегия за пръв път има идеята да не сме консуматори на сигурност, а да сме партньори. През годините се откриват ясни дефицити в оборудването в българската армия. Имаме различни варианти - да приоритизираме българската армия, с български войски, с българско командване", заяви Кирил Петков.

Военният министър доразви идеята за приоритизиране на българската армия.

"Един български батальон да бъде направен и всичко ще става през национални комуникационни канали. Това значи, че този батальон ще увеличи темпа на подготовка. Ние не предвиждаме ескалация. Не предвиждаме планове за защита на национална територия. Нито предвиждаме планове екип да ходи на друго място", заяви Стефан Янев - министър на отбраната.

Външният министър изтъкна, че страната ни дава превес на дипломацията.

"Очевидно русия се опитва да внесе разделение между съюзниците като ти дели на категории", заяви Теодора Генчовска - министър на външните работи.

От ГЕРБ изразиха притеснение, че страната ни може да се държи като държава консуматор на сигурност.

"Ще подкрепим, ако престанете да вдигате прах с фрази като национален интерес. За нас националния интерес е да сме силен член на НАТО. Правителствата на ГЕРБ са направили много за отбранителните ни способности - платихме и кугърите и спартани, вие ще поръчате и платите ли следващите F-16. Акo ни предложите смислена позиция - сме готови да подкрепим", заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Единствено да кажем дали сме консуматор е как слагаме нашите приоритети. Нашият приоритет е българската армия с български войски", заяви Кирил Петков.

От "Демократична България" изразиха притеснения за състоянието на българската армия.

"Мисията на българската армия е конституционно заложена, но всички сме наясно каква е степента на подготвеност на остарялата техника и забавена модернизация", коментира Христо Иванов.

ДПС очертаха най-доброто решение на проблемите в тази криза.

"Чрез обсъждане, прозрачност и всичко, което доведе до военни действия. Какви биха били икономическите последствия", заяви Мустафа Карадайъ.

"Главните рискове са в сферата на енергетиката", отговори Кирил Петков.

И от "Има такъв народ" поставиха акцент върху евентуални икономически последици при ескалация на напрежението.

"Има ли сценарий за сектор енергетика?", попита Виктория Василева от ИТН.

"Имаме ясен план и сме в комуникация с ЕС как може да се случи това. Българските домакинства и бизнес ще могат да разчитат", заяви Кирил Петков.

Отляво приветстваха решението на управляващите приоритет да бъде деескалация на напрежението.

"Ключово за България е да запази позиция в тази истерична ситуация. България няма да се ангажира във враждебни и военни действия", заяви Кристиан Вигенин.

От "Възраждане" запитаха премиера дали смята, че Русия представлява заплаха за националната сигурност на България.

"В България има ескалация на истерията в България. Руските войски си правят стандартните учения. Това се използва във вътрешнополитическия дебат. Ние не просто сме консуматор на сигурност, но се използваме за плацдарм", заяви Костадин Костадинов.

"Ние нямаме господар. Никой не може да си мисли, че това различно", заяви Кирил Петков.

След пленарното заседание, депутатите изслушаха на закрито заседание доклади на шефовете на службите.

По темата работиха: М. Кирова, В. Александрова, Т. Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда
Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда
Надал e свалил 4 килограма от 5-сетовата битката с Шаповалов
Надал e свалил 4 килограма от 5-сетовата битката с Шаповалов