НОВИНИ

Възможни сценарии на контраофанзивата на Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:06, 13.06.2023
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Украйна обвини Русия, че е нанесла масивен ракетен удар срещу жилищни сгради в Кривой Рог- родното място на президента Володимир Зеленски. Жертвите са 11, 28 са ранените.

Жертви след руска ракетна атака в родния град на Зеленски

Новината идва на фона на започнала контраофанзива, при която Украйна си върна седем населени места в Донецка област. Според западни военни експерти Киев още не е включил основните си сили в контраофанзивата. Информацията е откъслечна и това прави оценки на експертите все още предпазливи.

Изглежда, че засега Украйна проучва руската отбрана в зоните, където са вероятните направления на контранастъплението, посочва военен експерт пред Франс 24.

Той очерта три вероятни посоки - близо до Днепър на юг от Запорожие, сектор южно от Мала Токмачка за настъпление към Мелитопол и оста Велика Новосилка, където сега са най-големите успехи. Третата ос е предпочитана за настъпление към Мариупол.

При Велика Новосилка участват подсилени и преоборудвани украински части, но не и новите бригади. На фронта сега са само три от общо 12 такива бригади.

Експерт на Международния институт за стратегически изследвания очерта възможните сценарии на контраофанзивата:

"Има три възможни сценария. Единият е загуба на темпо, без постигане на съществени резултати. Другият е освобождаване на около половината от територията под руски контрол. Трета възможност е нанасяне на силен удар върху толкова прогнила и клатеща се структура, каквато е руската армия, така че руският морал да се срине и техните части да се изтеглят в бягство."

Украинските сили може и да не са достигнали до основните отбранителни линии на Русия. Логиката е, че засега осъществяват отделни пробиви, които после да използват за удари с включването на механизирани сили, държани в резерв.

"Може да не е непременно голям взрив, по малко от всичко навсякъде и наведнъж за кратък, интензивен период. Може да е последователна кампания, която се развива с месеци, вместо за дни и седмици. В този случай Киев се нуждае от възможно най-големи запаси от военни доставки. Мисля, че всичко това ще бъде отчетено в голяма степен от украинските плановици и командири", каза Бен Бари - военен експерт от Международния институт за стратегически изследвания.

Друг фактор е степента на подготвеност на руските сили. Освен това Украйна съзнателно налага информационно затъмнение върху военните си действия.

"Украйна го каза и сега трябва да го направи. В противен случай ще има голямо разочарование в страната, както и сред съюзниците на Украйна. Тя се нуждае от някакъв успех, защото трябва да докаже на съюзниците, че използва добре голямото количество пари и военно оборудване, които й бяха доставени, за да отблъсне руските сили", каза Бен Бари.

Пред военни кореспонденти руският лидер Владимир Путин заяви, че решението за нова мобилизация зависи от поставените цели в Украйна и посочи, че нов щурм на Киев ще изисква допълнително жива сила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободени са трима зам.-министри - последните от служебния кабинет и един новоназначен
Освободени са трима зам.-министри - последните от служебния кабинет и един новоназначен
Мартин Петров ще открие и ще връчи наградите на детски възпоменателен турнир в село Огняново
Мартин Петров ще открие и ще връчи наградите на детски възпоменателен турнир в село Огняново