НОВИНИ

Какви са обвиненията, повдигнати срещу Доналд Тръмп?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 13.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Днес Доналд Тръмп става първият бивш американски президент, който се явява в съд по обвинения във федерални престъпления.

Тръмп е изправен пред 37 криминални обвинения по дело за задържане на класифицирани документи и други президентски записи, както и за предполагаемото възпрепятстване на това разследване.

31 от обвиненията са свързани с умишлено задържане на информация, касаеща националната отбрана на САЩ, а останалите 6 са за заговор за възпрепятстване на правосъдието. Максималната присъда по някои от обвиненията е до 20 години затвор, а за други от 5 до 10 години.

Имотът на Тръмп Мар-а-Лаго беше претърсен през август 2022 г. като част от разследването. През ноември същата година Джак Смит беше назначен за специален съветник от Министерството по правосъдието, както в случая и в отделно разследване разглеждащо ролята на Тръмп в събитията от 6 януари 2021 г.

Самият Тръмп обяви миналия четвъртък, че срещу него са повдигнати обвинения и че му е наредено да се яви във федерален съд в Маями, Флорида. Бившият президент заяви, че е невинен и няма да се признае за виновен по време на насроченото дело срещу него днес в съда.

По време на реч в събота Тръмп нарече повдигнатите срещу него обвинения "политическо покушение" и "намеса в изборите". Окачестви кандидатурата си за Белия дом през 2024 г. като "последна битка" с корумпираните сили, които според него унищожават страната.

Според експерти е малко вероятно делото да приключи преди изборите през 2024 г.

Джо Байдън отказа да коментира, докато кандидат-президентите Майк Пенс и Рон ДеСантис публично защитиха съперника си за Белия дом през 2024 г.

Автор: Радослав Минчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вариантът на изпита за 7. клас изтекъл в интернет по време на провеждането му
Вариантът на изпита за 7. клас изтекъл в интернет по време на провеждането му
Разкопана дига ли е причина за наводнението в Берковица?
Разкопана дига ли е причина за наводнението в Берковица?