ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Възможно ли e френската и българската национална кухня да се обединят в обща коледна трапеза?

bnt avatar logo от БНТ , Репортер: Таня Матева
A+ A-
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Примерът идва от пловдивското село Малък Чардак

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Възможно ли e френската и българската национална кухня да се обединят в обща коледна трапеза? Отговорът е да, а примерът идва от пловдивското село Малък Чардак. В него бургазлийка и парижанин споделят не само общ дом, но и обща страст – готвенето.

      Жителите на Малък Чардак са малко над 400. 15 от тях са чужденци.

      "Имаме гърци, имаме две семейства французи, италианци, едно семейство англичани", заяви Дафина Христова, кмет на село Малък Чардак.

      Сред чужденците, избрали да живеят тук, е Гийом.

      "Аз съм французин, живея в това село 10 години. Това село е много близо до Пловдив, само на 20 минути с кола", допълни Гийом Давид.

      Половинката на Гийом – Радост, пък е от Бургас. Той е реставратор на мебели, а тя архитект. Двамата решили да превърнат бившата селска кръчма в място за срещи със съмишленици.

      "Решихме, че искаме да направим нещо, за да раздвижим селото, на нас това ни е като дом в момента", коментира Радост Кехайова.

      Така стъпка по стъпка реализирали мечтата си - започнали да предлагат екстравагантни за местната общност специалитети, като френска лучена супа например. А за празничните дни трапезата им е повече от интересна.

      "Имаме патешко магре, препечен хляб с мус от шунка, традиционна питка, сарми, рийет от свинско месо, различни видове сирена, френски мезета, а това тук е френски вариант на сармички - синьо сирене с шунка", сподели Радост Кехайова.

      Гийом Давид: "Хубаво вино, шампанско".

      Радост Кехайова: "За Коледа най-важно е да се събереш с любимите си хора и да не можете да се наприказвате - и доброто настроение, и добрата храна".

      Гийом Давид: "Ако няма хора - няма хубава Коледа".

      Последвайте ни

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?