НОВИНИ

Възможно ли е мирно споразумение между Киев и Москва?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:50, 25.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Военната помощ за Украйна се увеличава. Какво обаче се случва на дипломатическия фронт? Украйна е отворена за китайския мирен план, но не и на компромиси с Русия, заяви украинският президент. Предложението на Пекин за прекратяване на войната предизвика смесени реакции на международната сцена.

Украинският президент заяви, че е готов да се срещне с китайския си колега. За Китай следващата седмица заминава президентът на Беларус. А през април на визита в Китай ще бъде френският държавен глава. Възможно ли е да бъде постигнато мирно споразумение между Киев и Москва?

"Мир" - в деня, в който се навърши една година от началото на войната в Украйна, това е била най-споменаваната дума в речи, медии и анализи. Оказа се, че думата, която с годините се беше превърнала в клише, е трудно постижима цел.

"Всичко, което води към мир, е добро. Но този мир е възможен само ако се започне с прекратяване на агресията на Русия, изтеглянето на руските войски и зачитане на териториалния суверенитет на Украйна", заяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

Най-големите европейски държави от НАТО насърчават Украйна да помисли за мирни преговори с Русия, твърди "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на източници от правителствата на Франция, Великобритания и Германия.

Според изданието на тристранната среща по-рано този месец френският президент и германският канцлер са заявили на украинския президент, че трябва да мисли за преговори с Москва.

От съюзник на Русия Китай влезе в неочаквана роля с мирен план от 12 точки.

"Планът, предложен от китайското правителство, е важен принос", допълни Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

Документът призовава да се избягва ядрена ескалация и да се прекратят атаките срещу цивилни. Но не се споменава нищо за изтеглянето на руските войски.

"Радвам се, че Китай започна да говори за Украйна. Ако има зачитане на международното право, териториалната цялост, ако се гарантира сигурност, тогава можем да работим с Китай. Защо не? Нашата цел е да обединим всички и да изолираме един", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

След близо месец френският президент ще посети Китай, за да се опита да убеди Пекин да окаже натиск на Русия. Позицията на Брюксел обаче е сдържана.

"Всеки би могъл да се съгласи с необходимостта от прекратяване на сраженията, но под какъв контрол? Как? Освен това не може на еднаква позиция да се поставят агресор и нападнат", добави Жозеп Борел, върховен представител на ЕС.

Вашингтон е скептичен към китайския план.

"Не видях нищо в плана, което да показва, че има нещо, което би било от полза за някой друг освен за Русия. Идеята, че Китай ще преговаря за изхода от война, която е напълно несправедлива за Украйна, просто не е рационална", каза още президентът на САЩ Джо Байдън.

Москва приветства китайското предложение. След три дни в китайската столица пристига най-близкият съюзник на Путин - президентът на Беларус. Засега от Пекин няма отговор на предложението на украинския президент за среща с китайския му колега.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо вкара хеттрик за Ал-Насър в мач от първенството на Саудитска Арабия
Кристиано Роналдо вкара хеттрик за Ал-Насър в мач от първенството на Саудитска Арабия
Почистват нерегламентирани сметища в Пловдивско
Почистват нерегламентирани сметища в Пловдивско