НОВИНИ

Възможно ли е Путин да бъде съден от трибунала в Хага?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:58, 06.04.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Шокиращи данни за масови убийства на цивилни, сред които и деца, изнасилвания и грабежи от страна на руските войски в окупираните украински градове. Западът определя случилото се като военно престъпление, Володимир Зеленски настоява да бъде използван терминът геноцид. Но какви са реалните действия, които могат да бъдат предприети и възможно ли е руският президент Владимир Путин да бъде осъден от Трибунала в Хага?

За близо 10 000 случая на военни престъпления в Буча, Бородянка и други украински градове съобщава прокуратурата в Киев. Още в първите дни на войната в Украйна се заговори за възможен съдебен процес по обвинение във военно престъпление - както срещу представители на руската армия, така и срещу президента Владимир Путин. ООН, в чиято юрисдикция е Трибуналът в Хага, вече започна свое разследване в Украйна. Ще се използват свидетелски показания, кадри, предоставени от медиите, както и такива, направени на място от разследващите.

Международният наказателен съд има правото да започне дело за военни престъпления в Украйна. Всъщност разследването вече е в ход. И точно там ще очакваме и съдебен процес - в Трибунала в Хага", заяви Ребека Хамилтън, професор по право в университета във Вашингтон.

Три са потенциалните обвинения - във военно престъпление, престъпление срещу човечеството и геноцид и едно ново понятие - престъплението на агресия, към което се отнася и нахлуването и нарушаването на суверенитета на друга държава. Военното престъпление включва нарушения на международното право, извършени срещу цивилни или бойци. Над 50 са примерите за такива, сред които убийство, мъчение, депортиране, изнасилване, плячкосване и възпрепятстване на хуманитарни мисии. В 42-ия ден от войната, има данни за всички тези деяния от страна на руската армия. Терминът престъпление срещу човечеството влиза в употреба по време на Нюрнбергските процеси срещу нацистите. Към него попада и геноцидът.

"Светът ще признае тези военни престъпления за геноцид. Виждате какво се е случило тук. Хиляди хора са убити и измъчвани, с отрязани крайници, жени са изнасилвани, деца са убивани. Мисля, че това е повече от достатъчно, за да кажем, че това е геноцид", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Макар и да не използва думата геноцид, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел днес потвърди, че Европа внимателно следи както се случва в Украйна.

"Мариупол е Алепо на Европа, Герника на Украйна. Един погубен град, където са извършени военни престъпления, а жертви са били цивилни граждани. Няма да оставим това безнаказано", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността.

Дело в Хага срещу Русия е почти сигурно, че ще има, но големият въпрос е друг - ще може ли да бъдат съдени руският президент Путин и неговите генерали. Или цялата вина ще бъде прехвърлена на войниците.

"Международният съд няма своя полиция и разчита на отделните държави да изпълнят издадената заповед за арест. Очаквам след време да видим издадени такива заповеди, но е малко вероятно Русия, например, да предаде на съда свои граждани", заяви Ребека Хамилтън, професор по право в университета във Вашингтон.

От 2016 г. Русия не признава Международния наказателен съд и не е длъжна да изпълнява издадените от него решения. А дори хипотетично Владимир Путин да бъде задържан в чужбина, съдебният процес вероятно ще отнеме години.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкции върху петрол и газ от Русия? Готова ли е България да плати цената?
Санкции върху петрол и газ от Русия? Готова ли е България да плати цената?
Борис Джонсън: Родените мъже спортисти не трябва да участват в състезания за жени
Борис Джонсън: Родените мъже спортисти не трябва да участват в състезания за жени