НОВИНИ

Възпоменателни церемонии и размяна на удари година след нахлуването на Хамас в Израел

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:31, 07.10.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Във възпоменателните церемонии днес участваха президентът и премиерът на Израел. Наред с почитането на паметта на жертвите, израелците се включиха и в шествия с искане за незабавното освобождаване на заложниците - над 100 души, които още са в плен на Хамас. От Ивицата Газа и днес полетяха ракети към Израел, а на Западния бряг избухнаха сблъсъци.

Сирени и минута мълчание - така в Йерусалим започна черният за Израел седми октомври. Хиляди се включиха във възпоменателни церемонии, за да почетат паметта на жертвите.

Край резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху се събраха семейства на заложници, с искане за незабавното им освобождаване.

Нетаняху и кметът на Йерусалим се включиха със запалването на свещи във формата на датата - 7 октомври и 87 - броят на загиналите жители на Йерусалим.

"Преминахме през ужасяващо клане преди година, и се изправихме като хора, надигнахме се като лъвове", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В Тел Авив жени образуваха жива верига, отново с искане за освобождаване на заложниците.

С много сълзи и прегръдки си спомниха трагичния ден и в Реим - кибуцът, който се намира най-близо до мястото, на което се провеждаше фестивалът Нова, превърнал се в една от най-кървавите сцени при атаката на Хамас преди година.

Президентът Исак Херцог участва в церемонията.

"Това е белег върху човечността. Това е белег върху лицето на Земята. И светът трябва да осъзнае и да разбере, че за да се промени курсът на историята, да има мир и по-добро бъдеще за региона, светът трябва да подкрепя Израел в битката срещу враговете му", допълни Исак Херцог, президент на Израел.

Година по-късно Газа е в руини - няма ток, вода, медикаменти.

"Много е тежко, това не е живот. Чувствам се виновна, че тя се появи по време на война", коментира Рана, майка на Милана.

Рана е майка на Милана, която е на малко повече от месец. По данни на УНИЦЕФ тя е едно от 20те хиляди бебета, родени в Газа през последната година.

Хамас използва болката на обикновените палестинци, за да казва на света, че така се е разкрило истинското лице на Израел.

"Историята не започва на седми октомври - по-скоро това беше точката на кипене, която принуди нашите хора да отприщят този "Потоп Ал-Акса". Да, днес има огромни загуби, жертви, ранени и изселени от Газа, ежедневни убийства на Западния Бряг, атаки в Ливан, Израел удря навсякъде", каза още Халед Мешаал, лидер на Хамас в изгнание.

На фона на запалени свещи и сведени глави ударите продължават. Палестински тийнейджър загина, а 8 души са ранени при израелска атака срещу окупирания Западен бряг. Хамас атакува с ракети Тел Авив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК призова на 10 октомври да бъде взето решение за падане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген
ЕК призова на 10 октомври да бъде взето решение за падане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген