НОВИНИ

"Възраждане" призова да се дадат 14 милиона за лечение на деца

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:55, 30.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
остри реакции парламента изгонването руски дипломати
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

По време на актуализацията на бюджета в Народното събрание от "Възраждане" призоваха да се дадат 14 милиона за лечение на деца.

"Беше приет бюджетът на Здравната каса. За 2020 година имаме повече от 20 отказа на деца в чужбина и има изтеглени молби за лечение, защото децата са починали. Това е периодичен проблем. Акциите за събиране на капачки - включително и в нашата стая събираме. Затова направихме предложение за 14 милиона. Това мина в комисия и в зала. Парите бяха одобрени. Ние имахме чувството, че сме направили нещо значимо, за да спасяваме деца", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

По думите му вчера е била свикана извънредна комисия по финанси.

"Аз разбрах по вайбър и то не от председателя. Точка първа и единствена беше, че 14 милиона няма да бъдат предоставени, тъй като имаше технически проблем от кое перо как да се прехвърлят. Там присъстваше и внушителна част от "Продължаваме промяната". За 2021 година нямаме официални данни. Ще има ново заседание на Комисията по бюджет и финанси, за да се вкара това в заключителните разпоредби. Искам тези хора като откажат 14 милиона за нашите деца да отидат при родителите на тези деца, които чакат ред. Министерството на финансите пропуснаха да забележат, че има технически проблем", допълни Цончо Ганев.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" заяви в отговор на "Възраждане", че във Фонда за лечение на деца в чужбина има достатъчно пари.

"Няма да допусна да се спекулира с темата - лечение на децата. Внесли сме закон за личната помощ и не е разгледан още. Никой не си е позволил да спекулира. Фондът за лечение на деца в чужбина има достатъчно пари. Отказ поради липса на пари няма. Може да има откази по други причини - лекарски, но не и поради липса на пари. Ние не можем да си позволим заради бюджета на НЗОК бюджетът да бъде дисбалансиран. Бюджетната комисия е работила за лечението на децата. Трябва да бъдем коректни. Изискал съм справка. За последните три години ще ви представя всеки отказ, за да видите за какво са тези откази", каза още Любомир Каримански.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове, ръководство и ветерани на Левски почетоха паметта на Гунди и Котков
Фенове, ръководство и ветерани на Левски почетоха паметта на Гунди и Котков
Баскетболистките до 20 години записаха две загуби в Италия
Баскетболистките до 20 години записаха две загуби в Италия