НОВИНИ

Велиан Бакалов пред БНТ: Да спечелиш веднъж е изключителен успех, но да го повториш с различен състав говори за надграждане

велиан бакалов бнт спечелиш веднъж изключителен успех повториш различен състав говори надграждане
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 13.08.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по тенис за девойки до 18 г. гостува в студиото на предаването "Арена спорт" броени дни след спечелването на златните медали от европейската отборна купа в Гранвил, Франция.

За страната ни това бе втори пореден триумф в надпреварата в тази възрастова група, а за да коментират този успех при нас гостуваха капитанът Велиан Бакалов и две от тенисистките Ива Иванова и Александра Габровска. Единствената отсъстваща от звездния ни тим бе Росица Денчева.

"Да спечелиш веднъж е изключителен успех, но след това да го повториш с различен състав говори за надграждане и развитие на българския детско-юношеския тенис. През последните години имаме страхотни резултати от деца, които работят със сериозни треньори у нас. Най-радващото е, че успяваме да се борим с водещи страни в тениса и дори да ги побеждаваме, което е отличен атестат за бъдещи постижения", заяви капитанът Бакалов.

"В момента има широк избор от състезатели и при момчетата, и при момичетата до 16 и до 18 г. При девойките разполага с четири тенисистки в топ 100 на световната ранглиста, имаме и две момчета в топ 20. Това ни дава възможност и на нас капитаните да селектираме от голяма група от играчи", допълни той.

Втората ни ракета в надпреварата Ива Иванова разказа малко повече и за финала в турнира срещу Словакия, като разкри и кой всъщност е бил най-трудният момент за отбора на България по пътя към титлата.

"За мен успехът във финала срещу Словакия бе наистина една голяма победа. Тези момичета, срещу които играхме държат наистина едно много добро ниво. Ние трябваше да покажем най-доброто от себе си. Най-трудният ни мач, може би, беше срещу Украйна по време на квалификационния турнир, когато изоставахме с 0:1 и сет във втория мач и трябваше да покажем най-добрия си тенис. Оттам нататък ни потръгна играта", коментира Иванова.

Накрая двете млади тенисистки споделиха и какво ги очаква в следващите няколко седмици.

"Аз се виждам доста напред в тениса и като цяло. Сега ми предстои да турнир от първа категория в Канада, а след това ще играя и на US Open, където мисля, че мога да направя добър резултат. Смятам, че това означава да играя четвъртфинал, полуфинал и да се представя добре на двойки", каза Ива Иванова.

"Аз имам върху какво да работя като главата например. Бях в много тежък период през зимата, когато получих контузия и направих някои лоши резултати. Това ме демотивира, но в момента със сигурност не знам дали искам да оставя тениса. Определено имам нужда да поработя малко повече преди отново да започна да играя по турнири", допълни Александра Габровска

Целия разговор гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение на остров Крит, един човек е ранен
Земетресение на остров Крит, един човек е ранен
МОН откри редица нарушения при избора на декан на Медицинския факултет на СУ
МОН откри редица нарушения при избора на декан на Медицинския факултет на СУ