НОВИНИ

Божидар Саръбоюков пред БНТ: Ако не успея сега на световното, догодина ще съм готов за олимпийския норматив

божидар саръбоюков бнт успея световното догодина съм готов олимпийския норматив
bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 13.08.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Божидар Саръбоюков даде ексклузивно интервю за БНТ след спечелените два сребърни медала на европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 г., в което разкри, че двете втори места всъщност са му показали какво трябва да гони оттук нататък.

На шампионата в Йерусалим, Израел роденият в Харманли спортист грабна отличия в скока на дължина и в тройния скок, като в първата дисциплина преодоля на цели пет пъти границата от 8 метра - нещо, което той не бе постигал досега в кариерата си. Силното представяне пък доведе и до покана за участие на световното първенство в Будапеща (19-27 август), където младият ни атлет си постави за цел влизане във финал.

"Донякъде съм доволен, че съм втори, защото смятам, че така е трябвало. Това ще ме научи на още неща и ще ми покаже какво да гоня занапред. Доволен съм от тези два сребърни медала. Дори да бях взел злато в тройния скок, щях да си ценя сребърното отличие много повече", започна Саръбоюков.

"Самият аз не знам как го постигнах. Още когато пристигнах на това състезание усещах, че ще премина 8-ия метър, но не очаквах, че ще го направя в пет опита и, че ще успея да скоча над 8.20 метра", продължи младият състезател.

"За една седмица формата ми може да изчезне. За мен ще бъде достатъчно да вляза във финал, а дори и да не успея се надявам отново да направя серия над 8 метра, за да мога самият аз да съм доволен.", сподели още той.

Божидар говори още и за позитивните страни в конкуренцията между него и Лъчезар Вълчев в тройния скок, както и защо самият той смята да насочи усилията си единствено към скока на дължина.

"Преди и по време на състезанието ние се надъхвахме взаимно. Дори Лъчо ме беше помолил да му ударя няколко шамара. Естонецът наистина направи голямо състезание, но аз смятам, че бях готов да го победя", коментира Саръбоюков.

"Конкуренцията в тройния скок е с много по-добри резултати. Смятам, че в дългия скок съм много по-близо до големите успехи, защото в тройния трябва да подобря постижението си с близо един метър и не виждам смисъл просто", разкри 19-годишният талант.

Накрая българинът заяви, че голямата цел пред него е покриването на норматив за ЛОИ в Париж 2024 и освен това призова всички спортисти, които виждат потенциал в себе си, да продължават да го развиват.

"Прегледахме скокът ми от европейското и установихме, че има грешки и има какво да се поправи. Мисля, че тези пет сантиметра бяха преодолими още сега. Ако не успея сега на световното, смятам, че до догодина ще съм готов за олимпийския норматив", уверен е двукратният ни сребърен медалист от Йерусалим.

"Аз смятам, че при мен и при останалите, ако виждат потенциал в себе си, трябва да опитат. Спортът наистина взима много, но може и да ти даде много. Аз не записах висше образование с цел да се подготвя за Олимпиадата и смятам да успея. Не смятам, че би било лошо, ако някой, който вижда потенциал в себе си, наблегне на спорта", завърши Божидар Саръбоюков.

Целия материал гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН откри редица нарушения при избора на декан на Медицинския факултет на СУ
МОН откри редица нарушения при избора на декан на Медицинския факултет на СУ
"Зелени библиотеки" в Борисовата градина
"Зелени библиотеки" в Борисовата градина