НОВИНИ

Велизар Димитров: Надявам се час по-скоро военните действия в Украйна да спрат

велизар димитров надявам час скоро военните действия украйна спрат
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 13.03.2022
Чете се за: 08:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият футболист на ЦСКА и Металург (Донецк) Велизар Димитров беше специален гост в студиото на "Арена спорт", за да сподели своите виждания за войната в Украйна, където той игра в продължение на шест сезона с екипа на "МетаДон".

"Никога не е лесно да се говори, когато става дума за война. Имах възможност да говоря с приятели и положението и меко казано трагично. Хората се крият и е много трудно да се евакуират. Мои колеги футболисти са принудени взимат пушките. Надявам се час по-скоро тези неща да свършат, макар че дори и да спрат военните действия аз чисто морално не виждам как този конфликт ще бъде разрешен. Може би ще трябват десетки години. Стискаме палци всичко да свърши по-бързо", започна Димитров.

Самият той се върна и към 2014 година, когато малко след като напусна Украйна се разрази конфликтът в Донецка област след свалянето от власт на тогавашния украински президент Виктор Янукович.

"Имах огромен късмет тогава. Бях решил да прекратя състезателната си кариера и ми беше предложен пост в клуба. Аз тогава обаче имах нужда от почивка и спортният директор и ми каза да се върна в България и да си почина един месец, а след това да започнем работа. Буквално три дни, след като си тръгнах се случи това. Разказвали са ми как нашата база на Металург (Донецк) е била превзета. Отборът е нямало как да се евакуира и затова през нощта са ги извозвали с клубния автобус със загасени фарове само и само да се излезе от Донбаската област. Аз се чудя защо още тогава не се намесиха САЩ и Европейския съюз, а оставиха напрежението да се покачва в продължение на 8 години. Подписа се някакво Минско споразумение, което изобщо не се спазва. Мои приятели са ми разказвали как и до ден днешен се чуват изстрели покрай Донецк. Всичко в предградията там е разруха. Защо още тогава не се намеси целият свят, както сега?", коментира Велизар Димитров.

Бившият футболист на ЦСКА говори и за друг бивш играч на "червените" в лицето на бразилеца Жуниор Мораес, който за последно се подвизаваше в Шахтьор (Донецк) и беше сред мнозината, които трябваше да бъдат евакуирани заради военните действия.

"Последната ми информация за Мораес беше, когато още се опитваха да напуснат Киев. След това изгубих контакт с него. За бразилците беше още по-трудно, защото и по мое време те идваха с цялата си фамилия от по 20 човека. За Мораес пък различното беше, че той има и украински паспорт и се притесняваше да не бъде мобилизиран. Изглежда обаче, че намесата на Чеферин (президентът на УЕФА) е помогнала", сподели участникът на Евро 2004 с националния отбор на България.

Велизар Димитров с носталгия си припомни и за времето, когато той се подвизаваше по украинските терени с екипа на Металург (Донецк).

"Много носталгични спомени имам от Украйна. Спомням си един мач срещу Динамо (Киев), когато 7-8 души от първия ни състав ги нямаше и излязохме с голяма част от юношите. Медиите тогава ни бяха отписали, защото Динамо (Киев) се бореше за титлата, но пък стана така, че ние ги победихме. Имам наистина страхотни спомени от Украйна. След ЦСКА това са най-хубавите ми години. Оставих и много приятели там, включително хора, които нямат нищо общо с футбола", заяви юношата на Миньор (Перник).

Димитров сподели още, че е останал много разочарован от санкциите за руските спортисти, тъй като смята, че политиката и спорта не бива да се смесват.

"Политиката и спорта не бива да бъдат смесвани. Аз съм много разочарован от санкциите спрямо руските отбори. Постоянно се говори, че държавата няма право да се меси във футболните съюзи и в един момент се налагат подобни тежки санкции не само за футболните отбори, а изобщо за всички спортисти. Какво са виновни всички тези хора? Те от петгодишни тренират по 10 часа на ден и това е единственото нещо, което могат да правят. В момента те ги връзват заради един конфликт между 3-4 човека. За мен това не е правилно", каза Велизар Димитров.

Бившият български футболист завърши с оптимизъм относно края на военните действия в Украйна, но самият той добави, че изглаждането на отношенията между Русия и Украйна ще отнеме много повече време.

"Мисля, че военните действия ще приключат скоро, но ме притеснява какво ще се случи след това. Давам пример с войната между Донбас и Украйна. Донбаските жители в момента не искат и да чуват за украинците, а преди това са седели на една маса. Как ще се изгладят отношенията между Русия и Украйна? Според мен ще са необходими поне 10-20 години, защото омразата между двете страни е огромна", сподели Димитров.

Велизар Димитров, разбира се, коментира и актуалната ситуация в българския футбол и по-специално равенството на неговия бивш клуб срещу Царско село вчера и как по негово време привържениците на отбора биха приели този резултат.

"Изискванията преди бяха други. При равен резултат като домакини трагедията беше огромна. Сега се вижда някакво успокоени у футболистите. Не ги виждам да горят на терена. Може би има и значение, че в момента има много чужденци и някак си няма как да се предаде този "армейски" дух. По мое време бяхме основно българи, а чужденците само 4-5. Ние постоянно им говорихме за дерби мачовете и те ни разбираха добре, защото на мачовете се виждаше тази агресия. Напрежението беше огромно. Слагаш фланелката и трябваше да дадеш всичко от себе си в следващите 90 минути. В момента не я виждам тази емоция. В средата на терена единствено Греъм Кери е по-активен, но пък той в момента не е в добро състояние", коментира бившият играч на "червените".

Накрая Димитров даде прогноза и за предстоящия дуел в Разград между Лудогорец и Левски.

"Лудогорец би трябвало да спечели, защото е в много по-добро състояние. Все пак нищо не се знае, защото и вчера ЦСКА трябваше да спечели, а виждате какво се случи. Левски започна да се поживява, треньорът им успя да вдигне. Очаквам интересен мач, но определено Лудогорец е по-добрият отбор", завърши Велизар Димитров.

Целия разговор с Велизар Димитров гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Има информация, че се подготвят акции с брашното и захарта, подобно на тази с олиото
Асен Василев: Има информация, че се подготвят акции с брашното и захарта, подобно на тази с олиото
Слънчево време утре, температурите ще се повишат
Слънчево време утре, температурите ще се повишат