НОВИНИ

Ексклузивно: Украинската звезда Руслана пред БНТ за ужаса от войната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:18, 13.03.2022 (обновена)
Чете се за: 07:12 мин.
Европа
Слушай новината

Пътят ѝ към славата започна на музикалната сцена, но животът бързо я превърна в силен глас на политическата сцена. От "Евровизия", през Майдана, до бомбоубежище с неизвестна локация - животът на украинската певица Руслана е изпълнен с обрати. Защо отказва да потърси безопасност извън страната си, кои са останалите популярни украинци, които също като нея са избрали да останат да се борят и как е намерила сили да създава музика дори сега, когато около нея падат бомби? Това и още много Руслана разказа в специално интервю за "Денят започва с Георги Любенов".

През 2004 г. Руслана покори Европа и света от сцената на "Евровизия". И макар и нейната песен "Wild dances" да не беше с обичайните за конкурса политически послания, то светът на политиката далеч не ѝ е чужд.

Руслана бързо се превръща в едно от лицата на протестите на Майдана. Става и депутат, говори за желанието на украинците да са част от Европа, а не сателит на Русия. Безстрашна беше преди години, безстрашна е и сега, когато трета седмица Украйна е в плен на войната.

Не ни е страх. Ние сме силни. Вярвайте ми - нашите войници, нашата армия, украинците, всички сме едно. Сърцата на всички ни туптят в един ритъм. Ние сме едно цяло, тук няма "аз", има само "ние". Но се нуждаем от помощта ви. Не можем повече да стоим и да гледаме какво се случва в Украйна. Трябва просто да помогнем на гражданите на Украйна. Мнозина загубиха домовете си, цели градове - като Харков, Чернигов, са сравнени със земята. Тези хора имат нужда от помощ. Това е хуманитарна катастрофа. Всяка помощ ще ни бъде от полза.

Макар и принудена да се укрива и да отказва да разкрие в коя част на Украйна се намира в момента, Руслана ежедневно разказва какво се случва в страната ѝ.

Най-големият проблем и най-голямата опасност остават "Чернобил" и "Запорожие" и атомните електроцентрали там. Изтичане на радиация може да доведе до "Чернобил" 2. Защото може да спреш огнестрелните оръжия, но не можеш да спреш енергията. В момента да владееш атомна електроцентрала, означава да притежаваш оръжие. Ядрено оръжие. Нямам логично обяснение за това, което се случва. Никой не знае какъв точно е планът на Путин. Защо прави това, което прави? Защо се опитва да унищожи Украйна? Няма причина да го прави. Но точно това е планът му - да ни унищожи като държава, като народ. Град по град. Област по област.

Джанан Дурал, БНТ: Защо? Какво следва после?

Нямам никаква представа... Тази агресия, тези бомбардировки... Да убиваш деца, да съсипваш животи, сгради, цели градове. Това е ужасно. Това не е война, а истински ужас. Аз съм сред хората, които винаги са били противници на Путин и съм сред хората, които са си навлекли гнева му. Да си популярна личност, която си позволява открито да го критикува чрез медиите... Няма никакво значение къде се намирам, защото никога не съм в безопасност. Но не мисля за това. Никога не мисля за това.

Джанан Дурал, БНТ: Намери време и да запишеш нова песен. Как човек намира сили да създава изкуство по време на война?

Изкуството е едно от най-силните оръжия и ни помага да изявяваме позициите си. Помага ни да бъдем чути, обединява ни. Само така можем да победим - заедно. Не искаме да се страхуваме, не искаме да живеем с това усещане. Хората се умориха от тези мрачни времена и емоции. И точно това прави изкуството, точно това прави музиката - дава ни положителни емоции, дава ни лъч светлина.

И президентът Зеленски е приятел на всички артисти в Украйна - в крайна сметка е част от шоубизнеса. Посланията, които отправя ежедневно - това са нещата, които всички украинци искат да кажат на света. Ние сме силен народ. Известни или не - няма никакво значение. В момента всички сме едно цяло, сърцата ни бият в един ритъм. Кметът на Киев Виталий Кличко, той е много близък мой приятел. Той е сред най-силните хора в Украйна. Във всяко отношение.

Дали си актьор, музикант, боксьор или футболист - в момента това няма никакво значение, ако си украинец. Ако си украинец - значи се бориш. Бориш се за страната ни. Сега всички сме войници, които се борят за мир. Правим всичко по силите си да сложим край на тази война. Загубихме много време, прекарахме много безсънни нощи, но сме готови на всичко, готови сме да дадем и живота си, за да спрем тази ужасна война.

Джанан Дурал, БНТ: Мислиш ли за утрешния ден? Или сега живеете ден за ден?

Ако сме единни, ако заедно предприемем действия, тази война може да приключи още утре. Зависи от нас. Щастлива съм, че толкова много хора приеха присърце нашата кауза, че има протести - в различни градове и различни държави. Щастлива съм, че толкова много хора казаха "не" на тази война. Моля ви, помогнете ни. Това искам да кажа. Ще ви държа в течение за всичко, което се случва тук. Изпращам ви цялата си позитивна енергия от Украйна. От една силна Украйна! Обичам ви!

ВСИЧКО ЗА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА СЛЕДЕТЕ ТУК

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП провежда акция в София, Плевен и Пазарджик срещу група за склоняване към проституция
ГДБОП провежда акция в София, Плевен и Пазарджик срещу група за склоняване към проституция
Байдън одобри военна помощ за Украйна за още 200 млн. долара
Байдън одобри военна помощ за Украйна за още 200 млн. долара