НОВИНИ

Русия разширява атаката - масиран ракетен огън в Лвов, в Мариупол ситуацията е критична

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:30, 13.03.2022
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия разширява мащабите на атаката си - на ракетен обстрел са подложени градовете Лвов и Ивано-Франковск. Местните власти съобщават за най-малко 9 жертви и 30 ранени край Лвов. Организирани са няколко коридора за извеждане на цивилни. Очаква се днес в Мариупол да пристигне хуманитарна помощ. От няколко дни ситуацията в стратегическото пристанище е критична - няма ток, вода, медикаменти. Молдова поиска помощ, за да се справи с наплива на украински бежанци.

Най-малко 30 руски ракети за изстреляни по военната база край Лвов, съобщи губернаторът на областта. По думите му, жертвите и ранените са десетки. Съоръжението се намира на около 10 км от границата с Полша, и на близо 60 км от центъра на града. Масираният обстрел е започнал малко след 3.30 ч. сутринта местно време.

Лвов е приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна, в града се намират и много дипломати на чужди държави, които в преди началото на инвазията се преместиха от Киев.

Над 1500 души са загинали след обсадата в Мариупол, бомбардират града през половин час

За атака на летището край Ивано-Франковск, съобщава кметът на града. Напълно разрушен е град Волноваха. Чернигов, Харков са под руска обсада. Днес се очаква украинска хуманитарна помощ да пристигне в Мариупол, където ситуацията е критична.

Няма да се предаде, ще устоим, каза президентът Зеленски в поредното си обръщение.

"Няма да подценявам заплахата. И няма да преувеличавам постиженията. Ние сме честни хора, а не Министерството на отбраната на Русия. Което лъже всички - милионите си граждани и дори управата на Руската федерация. Казвам откровено: все още трябва да се държим. Все още трябва да се борим. Всеки ден и всяка нощ трябва да търсим начин да нанесем максимални щети на противника."

След изявата си Зеленски отговаря на въпроси на журналисти в продължение на повече от час. Според него, украинската и руската делегации вече не си поставят ултиматуми, а обсъждат конкретни предложения.

Руският президент не е показал никакво желание да спре инвазията, се казва в изявление на Елисейския дворец, след разговор на френския държавен глава Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц с Путин.

Руското министерство на отбраната показа кадри от превземане на украинска база, без да уточняват местоположението й.

"За денонощие подразделенията на руските въоръжени сили са се придвижили с 14 км. В хода на военните действия са превзети няколко населени места в южните райони", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

От нашите пратеници: Студено време и тежки условия за бежанците на граничен пункт "Исакча"

Молдова поиска помощ, за да се справи с бежанския наплив. В страната остават над 100 000 украинци, което означава, че населението се е увеличило с около 4 %.

Протести срещу войната и в подкрепа на Украйна са планирани в десетки градове по света, включително и в Москва. В Одеса оркестърът към Националната театрална академия изнесе концерт на открито. Така музикантите се присъединиха към призива на официален Киев за "затварянето на небето" над Украйна.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт надигра шампиона Милуоки
Голдън Стейт надигра шампиона Милуоки
Производители на плодове и зеленчуци ще протестират на "Дунав мост"
Производители на плодове и зеленчуци ще протестират на "Дунав мост"