НОВИНИ

Веселина Донева за Sofia Open: Такива турнири са огромна реклама за България

"Днес повече от всичко се нуждаем от подкрепа от всички хора които обичат и милеят за тениса", коментира тя

Веселина Донева
Снимка: Българска федерация по тенис
bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 01.11.2023
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Веселина Донева започва да се занимава с тенис съдийство през 1989 година. През 1993 г. е вече бяла значка съдия на стол, а през 1999 г. преминава международен курс и придобива сребърна значка за Главен съдия и Бронзова значка за съдия на стол. През 2011 год. придобива и сребърна значка за Ръководител съдии, с което става единствения до момента български съдия по тенис с три значки международна категория. Член е на УС на БФТ, на Съдийската и Техническа комисия, като през 2023 год. отговаря и за Календара на БФТ и всички Наредби и турнирни заявки от Държавния и Международен календар на БФТ. Веселина е с огромен опит в тенис съдийството, била е главен съдия на повечето големи международни прояви в България през последните 20 години. Веселина Донева ще бъде главен съдия на Sofia Open 2023.

- Какво е предизвикателството да сте главен съдия на Sofia Open?

- Всеки отделен турнир е предизвикателство. Ние професионалните съдии сме свикнали да се справяме с много и различни задачи и ситуации, да сме гъвкави и бързо да решаваме всякакви проблеми. Sofia Open е най-значимия турнир за България и се радвам, че заедно с огромния екип, който работи по организацията му в момента, ще бъдем отново домакини на това събитие.

- Кои други български съдии ще видим на турнира?

- Както всяка година, екипа в съдийско отношение е същия : освен аз в ролята на Главен съдия, Шеф на съдиите ще бъде Антоанета Димитрова, Любомир Бадински ще помага както всяка година и на двете ни, Иван Йовчев, ще е един от съдиите на стол, а Силвия Дачева-Стоянова, заедно с Милена Коцева, ще отговарят за подавачите. Съдиите на линия, ще са предимно български, като ще имаме и малко подкрепа от румънски, сръбски и македонски съдии.

- Готови ли са българските съдии за този турнир?

- 2023 г. е 11-та година в която в България имаме тенис събитие на световно ниво. Между 2012-14 г. бяхме домакини на WTA Турнира на Шампионките, а от 2016 година, провеждаме АТР 250. Това е огромен успех за малка страна като България и което е най-важното винаги сме получавали много високи оценки за цялостната организация. Със сигурност тези прекрасни турнири са огромна реклама за България.

- Как помага Sofia Open на децата и българските играчи?

- Благодарение на седемте предхождащи турнира ние сега започваме да берем плодовете на Sofia Open. Тази година това показа и Купа „Дейвис" където за първи път се класирахме в първа група. Изключително важен за нашите топ играчи турнир! Израсна страхотно младо поколение от талантливи и всеотдайни деца.

- Вие сте член на УС на БФТ и председател на Съдийска колегия към БФТ. Успешно ли се проведе календара на федерацията през тази година?

- Да, задачата не е беше лека, тази година бях помолена да предложа календара, който след това беше одобрен от ОС. Успяхме да го осъществим въпреки, че беше много натоварен. Надявам се с помощта на колегите от Техническа комисия, Треньорски съвет и БАРТ да направим добър и балансиран календар за 2024 год.

- Какво си пожелавате за Sofia Open 2023?

- Днес повече от всичко се нуждаем от подкрепа от всички хора които обичат и милеят за тениса, за да можем да осъществим поредното предизвикателство - да успеем да организираме и проведем по най-добрия начин осмото издание на Sofia Open.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС подкрепя кампанията „Твоето здраве е твоя отговорност“
БФС подкрепя кампанията „Твоето здраве е твоя отговорност“
Държавна агенция "Архиви" събра документалното наследство на Апостола в уебсайт
Държавна агенция "Архиви" събра документалното наследство на Апостола в уебсайт