НОВИНИ

Виктор Орбан представи приоритетите на унгарското председателство в ЕП в Страсбург

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:24, 09.10.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Унгарското председателство на Съвета на ЕС предлага до края на годината България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Това заяви днес в Европейския парламент в Страсбург унгарският премиер, който представи пред евродепутатите приоритетите на унгарското председателство. Виктор Орбан открои като важни за страната му борбата с нелегалната миграция, конкурентоспонобността на европейската икономика и приемането в ЕС на страните от Западните Балкани. Орбан разкритикува военната подкрепа на ЕС за Украйна.

Орбан започна речта си думите, че ЕС трябва спешно да се реформира и завърши, перифразирайки Тръмп, с призива “Да направим Европа отново велика”. За да се възстанови нормалното функциониране на Шенген, унгарският премиер предложи редовното организиране на срещи на върха на страните от зоната за свободно движение. Решение за нелегалната миграция според него е създаването на центрове за регистрация на мигрантите извън границите на съюза.

Виктор Орбан - министър-председател на Унгария: "Фактите говорят сами за себе си. Нелегалната миграция в Европа доведе до антисемитизма, жестокото насилие над жени и хомофобията. Сега може и да не ви харесва, но това са фактите."

Орбан призова за ускоряване на интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и най-вече Сърбия, защото по думите му, докато Белград е извън общността, на Балканите не може да има стабилност.

Унгарският премиер, чиято страна отказва да участва и блокира част от военната помощ за Украйна, призова за промяна в политиката спрямо Киев:

“Ако не искаме Украйна да загуби, тогава трябва да променим стратегията. Във всяка война трябва да има дипломатически усилия. Трябва да търсим диалог, преки и непреки контакти. Ако не го направим, тогава войната ще се разрасне и ситуацията ще бъде стане още по-отчайваща, все повече и повече хора ще умират.”

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен остро разкритикува Орбан, а някои от евродепутатите го обвиниха, че заради корупцията и липсата на правосъдие Унгария значително изостава в сравнение с другите страни:

“Казахте, че Унгария защитава границата си и че престъпниците са в затвора. Чудя как това изявление се съчетава с факта, че миналата година вашите власти освободиха от затвора осъдени контрабандисти и трафиканти, преди да са излежали присъдите си. Това не е борба с незаконната миграция в Европа. Това не е защита на нашия съюз. Това е просто прехвърляне на проблемите към съседите ви.”

Речта на Орбан беше посрещната с освирквания от голяма част от евродепутатите и аплодисменти и песен от групите “Патриоти за Европа” и Европа на суверенните нации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Товарен камион пропадна между скалите на Попския плаж край Царево (СНИМКИ)
Товарен камион пропадна между скалите на Попския плаж край Царево (СНИМКИ)
Трикратна световна шампионка по таекуодно ще проведе тренировъчен камп в София
Трикратна световна шампионка по таекуодно ще проведе тренировъчен камп в София