НОВИНИ

Виктор Понта пред БНТ: След войната в Украйна светът няма да бъде същият

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
14:51, 08.07.2024
Чете се за: 10:42 мин.
Политика
Снимка:
Слушай новината

Бившият румънски министър-председател Виктор Понта даде специално интервю за БНТ. В него той разказа своята гледна точка за войната в Украйна, предизвикателствата пред съвременния свят и възможните решения и сценарий за разрешаване на световните конфликти.

"Много се радвам да бъда тук. Винаги съм щастлив да бъде в София, в България. Вашата политика не е лесна за проследяване, но страната Ви е добър съсед и аз винаги се радвам да бъда тук", каза Виктор Понта.

- Да, ние сме балканска страна и си имаме нашите специфики.

Да, така е.

- Г-н Понта, как ще коментирате руската инвазия в Украйна две години и половина след началото на военните действия?

"На първо място това е голяма трагедия, защото засяга живота на милиони хора. Тя промени изцяло Европа и света. Нека бъдем честни, светът няма да бъде същият. Мир ще има отново когато тази война приключи, надявам се, че ще е рано, а не късно, но светът няма да е същият".

"Агресията на Русия доказа на всички, че нормалните правила, с които сме свикнали да живеем, могат да бъдат нарушени и нормалният живот може да бъде разрушен, но също така ни даде добър урок да бъдем солидарни, да си помагаме, когато имаме нужда. Но мисля, че това дава и възможности. След тези дълги трагедии и страдания, това ще се окаже пътят за Украйна за пълна принадлежност в европейското и трансатлантическото семейство и общност. Разбира се, не забравям трагедията и разбирам страданието, но в историческа перспектива това е цената, която, сигурен съм, ще доведе до това Украйна да бъде силен член на европейското и трансатлантическото семейство.

- Атаките на Русия срещу Украйна се засилват много през последните два месеца. Възможно ли е Украйна сама да спре тази руска атака в източна Украйна?

"Сама, не. Ако оставим Украйна сама, те не могат да издържат, не могат да се противопоставят. Но е очевидно и мисля, че това е най-положителното нещо, че Европейският съюз и Съединените щати са твърдо решени да подкрепят Украйна. И в момента, в който европейците и американците преди две години казаха "Не, ние не изоставяме Украйна", това беше моментът, в който Русия и Путин загубиха войната. Разбира се, налице са страданията, и загубите, и унищожените животи и имущество. Но аз мисля, че Путин не може да спечели войната.

"Не мисля, че Европа и Америка ще изоставят Украйна. Има някаква умора на обществата, има хора, които казват, че това се проточи твърде дълго, че е прекалено, че е прекалено скъпо. Но вие видяхте резултатите от последните европейски избори. Тези, които казват да изоставим Украйна, да направим Путин щастлив, са много малко, много малко в Европа, направо незначително малко, бих казал. Много малко са и в Америка. Не се страхувам, че ако г-н Тръмп се върне, ще изостави Украйна. Не мисля така. По-скоро се притеснявам дали ще успеем да осигурим необходимото според надеждите и нуждите на Украйна. Защото освен добрите думи, освен оръжията, които получава, Украйна се нуждае от добрите примери на Европа по отношение на демокрацията, по отношение на икономиката, по отношение на енергетиката, по отношение на инфраструктурата, образованието, здравната система. Това не е лесно, ще струва много пари. Ще отнеме много време. Ще коства много усилия, но резултатът ще бъде, че границата на европейската цивилизация и общество ще бъде преместена много на изток и това ще е историческо постижение".

- Каква е икономическата ситуация в Украйна в момента?

"Виждаме, че е много зле. Румъния и Полша играят съществена роля за помощта. Защото Полша и Румъния са вратите, през които минава цялата подкрепа за Украйна, не само за повечето от зърнените храни, които се изнасят от Украйна, но и за цялата инфраструктурна и материална подкрепа, която минава през Полша и през Румъния. А Румъния е много стабилна в подкрепата си, въпреки че не винаги това е много популярно сред румънците. Разбира се те понякога казват, че им излиза много скъпо да помагаме на Украйна, но политическото решение беше много ясно и пристанището Констанца на Черно море, заради опасността в Одеса, се превръща в основен център за подкрепа и ще бъде главната врата за възстановяването на Украйна".

"Възстановяването на толкова голяма страна като Украйна, толкова разрушена от руските бомбардировки, ще изисква не само много пари, но и много техническа помощ. И аз се гордея, че Румъния прави това. И съм сигурен, че това е едно ясно политическо решение, което никой няма да промени в Съединените щати или в Европа в бъдеще".

- А какво се случва с морските коридори в Черно море, защото това е много важен момент за стабилността не само в Украйна, но и в целия регион. Как се гарантира, че стоките, произвеждани от украинското селско стопанство, ще се предоставят на
други пазари в трети страни?

"Има три страни от НАТО - Турция, която, разбира се, е най-голямата и най-важната и Румъния и България, които гарантират от своя страна безопасността на всички украински активи и продукти. По отношение на наземния транспорт, Румъния вече инвестира с помощта на Европейския съюз и трябва да продължи да инвестира в железниците, в пътищата, в транспорта по река Дунав. Към Черно море, както споменахте, Румъния е първата врата, след това са България и Турция. Мисля, че като членове на Европейския съюз, НАТО, заедно Румъния и България, шенгенското споразумение ще се прилага и за сухопътните граници, а не само по въздуха. Сега аз летя от София до Букурещ в шенгенското пространство, но ако искам да отида с кола, ако искам да стигна с камион или влак, ще бъде като в старите времена с граничния контрол и затова се надявам, че Европейският съюз тази година ще въздаде справедливост за Румъния и България да бъдат приети изцяло в Шенген. Така че това ще бъде коридорът не само за подпомагане на Украйна, но и за възстановяването ѝ, което ще отнеме много време и усилия от страна на европейската и американската общност".

- През последните два месеца виждаме, че Русия много агресивно атакува украинската енергийна инфраструктура. След няколко месеца ще дойде зимата, как ще оцелеят украинците тогава?

"Зададох този въпрос по време на конференцията. Имайте предвид, че аз съм много прагматичен човек, защото съм натоварен да решавам проблеми, а не само да говоря красиви думи. Разбира се, можем да говорим прекрасни неща за украинската подкрепа, любов, солидарност, но това не им помага. Става въпрос за точно този период, както казахте, през октомври, ноември, декември. Аз също вярвам и може би някои хора ще ме гледат учудено, но колкото и да е добре да даваме оръжие, ако семействата на служещите украински войници мръзнат или гладуват, те няма да бъдат добри войници въпреки всичките модерни оръжия. Но решението да се изградят нови енергийни мощности в Украйна сега, по време на бомбардировките не е осъществимо.

"Това е единствено осъществимо с европейски и публични средства, а не с частни. Свързаността с Румъния, Унгария, Словакия, Полша трябва да се подобри и да може през цялото време, когато имат нужда от енергия заради метеорологичните условия или заради последиците от руските бомбардировки, да можем да кажем "Добре, можем да ви дадем енергията, от която се нуждаете, за да отоплявате детските градини, училищата". Ние няма да можем в толкова кратки срокове да осигурим енергия за промишлеността например, но за да поддържаме хората живи и да им помагаме в домовете им, в училищата, в болниците ще успеем. Това може да се случи само с инвестиране на публични средства, европейски средства в свързаността и мрежата. Аз с интерес следя дискусията за използване на замразените руски авоари за тази цел. Нека го направим. Нека го направим. Защото ако само изпращаме добри думи на украинците, това няма да е достатъчно, когато дойде зимата. А тя със сигурност идва".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски подписа договор с нигерийски халф
Левски подписа договор с нигерийски халф
Хебър привлече тунизийски национал
Хебър привлече тунизийски национал