НОВИНИ

Виталий Кличко ексклузивно пред БНТ: Украинците се сражават не само за своите семейства, а за цяла Европа

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
19:12, 23.05.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Украинците се сражават не само за своите семейства, а за цяла Европа и за общите ни ценности. Думите са на кмета на Киев Виталий Кличко, който даде специално интервю за БНТ.

Той отговори на въпросите на белгийския журналист Бруно Бекман, който предава от Украйна за БНТ. Кличко е кмет на Киев от 2014 година. След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година се превърна в едно от най-смелите лица на украинската съпротива и борба за защита на родината. Ето какво още каза Виталий Кличко пред Бруно Бекман в Киев.

Бруно Бекман: Кои са най-големите предизвикателства пред Вас и Вашия град днес?

Виталий Кличко: Безопасността е най-големият проблем пред нашите граждани днес. В града няма фронтова линия, но над 800 сгради бяха разрушени, от които 470 жилищни сгради и над 160 мирни граждани бяха убити, сред тях 5 деца. Това става в нашия роден град. Чуваме сирените за въздушна тревога почти всеки ден. Най-важният въпрос за нас е мирът да се върне в Украйна. Отговаряме за всичко в нашия роден град - за възстановяването, за образованието, за медицинската помощ, за здравеопазването, за отбраната, гражданската отбрана. Критичната ситуация изисква всички да работят. Всичко е разрушено - икономиката е разбита, логистиката, имаме много предизвикателства. Зад гърба ни остана много тежка зима. Нашите граждани очакват да могат да получат определени услуги, да получат помощ. Предоставяме помощ на всички нуждаещи се.

Войната обсебва и игрите на украинските деца

Кличко благодари за солидарността и подкрепата:

"Целият свят вижда истинското лице на руската агресия. Това не е специална операция, това не е война, дори войната има ясни правила - да не посяга на деца, жени, възрастни хора, това е геноцид, това е тероризъм! Ако погледнем кадрите от Буча, Ирпин, Гостомел, от Източна Украйна, разбираме едно - Путин се нуждае от Украйна без нас, украинците. Те искат да изградят наново Съветската империя, гледат към Полша, балтийските страни. Изключително важно е да ги спрем! Ние се бием и защитаваме не само нашите семейства. Ние защитаваме всеки един от вас и цяла Европа, общите ни ценности, борим се за своето демократично бъдеще, искаме да сме част от европейското семейство. Не искаме да сме част от руската империя! Борим се за нашата свобода!"

Напомни, че войната е огромно предизвикателство, не само за Украйна, но и за целия свят.

"Най-голямата грешка би било да се мисли, че война, която е на хиляди километри от нас, не ни засяга! Тази война вече засегна всеки човек в Европа, всеки човек по света. Не забравяйте - Украйна има пет ядрени централи. В една от тях - най- голямата в Европа - ако се случи някаква експлозия, това би засегнало всички хора на планетата. Ето защо трябва да сме активни, да направим всичко по силите си, за да спрем войната, да спасим живота на руснаци. Путин не слуша, за него човешкият живот е нищо, личните му амбиции са по-важни от живота на деца, от живота на милиони хора. Затова трябва да сме обединени, обединени за Украйна, в Украйна, това е ключово за опазването на мира и свободата в Европа", каза кметът на Киев.

Вижте още и тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред НС с искане за конституционна съдебна реформа
Протест пред НС с искане за конституционна съдебна реформа
Седем арестувани за расизъм срещу Винисиус
Седем арестувани за расизъм срещу Винисиус