ВКС окончателно оправда Николай Ненчев за ремонта на МиГ-29

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:06, 10.05.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
вкс окончателно оправда николай ненчев ремонта миг
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

С окончателно решение на ВКС бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК „МиГ“ относно ремонта и доставката на резервни части за самолети МиГ-29, съобщиха от ВКС.

С решение от 10.05.2021 г. по наказателното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, тричленен състав на Върховния касационен съд оставя в сила въззивното решение от 13.07.2020 г. на Софийския апелативен съд.

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.

Делото е образувано по касационен протест срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена изцяло присъдата от 02.07.2019 г. на Софийския градски съд.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Николай Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба по чл. 282, ал. 3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за това, че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната на Република България, не изпълнил служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Седем души са задържани заради шофиране под въздействие на алкохол и наркотици
Седем души са задържани заради шофиране под въздействие на алкохол и наркотици
"Зелените коридори" остават, стартира пета фаза на ваксиницията
"Зелените коридори" остават, стартира пета фаза на ваксиницията