НОВИНИ

ВКС окончателно оправда Николай Ненчев за ремонта на МиГ-29

вкс окончателно оправда николай ненчев ремонта миг
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:06, 10.05.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

С окончателно решение на ВКС бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК „МиГ“ относно ремонта и доставката на резервни части за самолети МиГ-29, съобщиха от ВКС.

С решение от 10.05.2021 г. по наказателното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, тричленен състав на Върховния касационен съд оставя в сила въззивното решение от 13.07.2020 г. на Софийския апелативен съд.

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.

Делото е образувано по касационен протест срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена изцяло присъдата от 02.07.2019 г. на Софийския градски съд.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Николай Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба по чл. 282, ал. 3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за това, че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната на Република България, не изпълнил служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем души са задържани заради шофиране под въздействие на алкохол и наркотици
Седем души са задържани заради шофиране под въздействие на алкохол и наркотици
"Зелените коридори" остават, стартира пета фаза на ваксиницията
"Зелените коридори" остават, стартира пета фаза на ваксиницията