НОВИНИ

Властите в Португалия търсят начини да решат проблема с безводието в Алгарве

властите португалия търсят начини решат проблема безводието алгарве
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:53, 07.06.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Португалското правителство представи план за ускоряване на инвестициите на обща стойност 366 милиона евро за борба със "системната суша" в силно зависимия от туризма южен регион Алгарве, предаде Ройтерс. Целта е регионът бързо да получи вода равна на количеството, което потребява за година.

Министърът на околната среда Мария де Граса Карвальо съобщи, че инвестициите включват завод за обезсоляване на вода, ремонт на тръби с дължина от 125 км, за да се намалят загубите на вода, свързване на няколко резервоара и употребата на пречистени отпадни води на игрищата за голф.

Пред парламентарна комисия тя изтъкна, че правителството, което встъпи в длъжност през април, желае да осъществи тези проекти "колкото се може по-бързо", благодарение на европейските фондове за постпандемично възстановяване. По думите ѝ Алгарве има сериозно проблеми с водата, а сушата там "вече е постоянна и системна".

Проучване от 2022 г. установи, че заради промените на климата Иберийският полуостров е в най-сухото си състояние от поне 1200 години.

По данни на екологичната агенция АПА, през 36 от 80-те водни резервоара, които тя наблюдава в страната, са били запълнени на 80%, но нивата в Алгарве са били между 22 и 43 процента.

Миналия месец властите все пак вдигнаха някои ограничения въпру потреблението на вода, наложени през февруари, след като дъждове позапълниха язовирите, но земеделците все пак ще трябва да се задоволят с 13% по-малко вода в сравнение с 2023 г. Предишните ограничения за тях бяха от 25%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха мъжа, опитал да обере златарско ателие в Бургас
Арестуваха мъжа, опитал да обере златарско ателие в Бургас
Александър Тунчев се завръща на треньорския пост в Арда (Кърджали)
Александър Тунчев се завръща на треньорския пост в Арда (Кърджали)