НОВИНИ

Волейболните Хебър и Нефтохимик започват спора за титлата при мъжете

Хебър преследва трета шампионска титла и втори пореден златен требъл, вицешампионът Нефтохимик гони шести златен връх в историята си

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
12:11, 25.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
нефтохимик нанесе трета поредна загуба шампиона хебър волейболното първенство
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Днес започва финалната серия за титлата във волейболното първенство при мъжете.

Един срещу друг се изправят отново шампионът Хебър (Пазарджик) и вицешампионът Нефтохимик 2010. Финалният плейоф ще се играе до три победи от пет мача.

Бургазлии спечелиха редовния сезон и като по-преднокласиран отбор са домакини в първите две срещи от серията на 25 и 26 април. Следват два мача в пазарджишката зала „Васил Левски“, които са насрочени за 29 и 30 април. Ако се стигне до пети решителен двубой, той е предвиден за 2 май, отново в Бургас.

Битката за трофея е трети помежду им. През 2019 година триумфира Нефтохимик, следващите два сезона златните отличия в мъжкото волейболно първенство бяха спечелени от тима от Пазарджик.

Бургазлии имат пет шампионски титли в клубната си витрина - 2006/2007 и 2016/17, 2017/2018, 2018/2019 и сезон 2019/2020, когато първенството беше прекратено принудително поради пандемията и за шампион бе обявен първенецът от временното класиране.

Хебър има две шампионски титли (2020/21 и 2021/2022), като излиза за трета такава. Те са неизменен лидер от последните два сезона. Особено безапелационен за тях бе изминалия шампионат, в който спечелиха златен требъл без нито една загуба.

Нефтохимик записа 19 поредни победи и спечели редовния сезон. След това отстрани Пирин на 1/4 финалите с 2:0 победи. Полуфиналната битка с ЦСКА бе истински трилър, като Нефтохимик губеше с 0:2 в серията и направи обрат за спечелването й с 3:2 победи.

Шампионът Хебър бе измъчван от поредица от контузии през целия сезон, което даде цялостно отражение на представянето му. След пет загуби шампионите завършиха на трето място в редовния сезон. Тимът воден от Камило Плачи надигра Берое 2016 на ¼-финалите с 2:0. Пазарджиклии показаха класата и опита си, като на полуфиналите отстраниха амбициозния и млад тим на Левски София с 3:0 победи.

Първият сблъсък между Хебър и Нефтохимик е само след часове. Очаква се зала "Младост" да бъде пълна до краен предел, като освен привърженици на домакините ще има и солидна агитка на гостите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари се борят за живота на 62-годишен мъж, пребит от сина си в Каолиново
Лекари се борят за живота на 62-годишен мъж, пребит от сина си в Каолиново
В Лондон показват първото издание с пиеси на Уилям Шекспир
В Лондон показват първото издание с пиеси на Уилям Шекспир