НОВИНИ

Вратарят Димитър Митов: Една моя мечта се сбъдна, но сега трябва да докажа как заслужавам да съм тук

вратарят димитър митов една моя мечта сбъдна докажа заслужавам съм
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 04.09.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Десет години след като напуска България вратарят Димитър Митов най-после се радва на първа покана за мъжкия национален отбор по футбол. Селекционерът на лъвовете Младен Кърстаич извика 26-годишния страж на Сейнт Джонстън (Шотландия) за мачовете с Иран на 7 септември и с Черна гора три дни по-късно. Срещата с азиатците е контрола, а с Черна гора част от кампанията в група G на eвропейските квалификации.

Митов е роден в Монтана, но израства в Козлодуй. Странно или не, той започва да играе футбол в скромния тим на Дунав (Селановци), когато е привлечен в школата на Чавдар (Етрополе). От 2013 година е в лондонския Чарлтън Атлетик, а до момента за България има осем мача на юношеско ниво.

"Чувствам се наистина уникално, както казах – това е една моя мечта от много малък. И така сега съм горд от себе си, че най-накрая мечтата ще стане реалност. Но нещата не спират до тук. Сега трябва да докажа на треньора, на ръководството, че заслужавам да съм тука", започна вратарят.

За мъжкия тим на Чарлтън така и не играе, които го пращат под наем в шестодивизионния Канви Айлънд преди да се озове в Кеймбридж Юнайтед през 2017. След шест сезона в този тим идва ред и на трансфер в Сейнт Джонстън от шотландската Премиер лига.

"Смятам, че мога да помогна с опита си. Все пак съм изиграл доста мачове досега през моята кариера. С лидерство също така мога да допринеса към отбора, но най-важното нещо за един вратар е да запазиш вратата си. Така че се надявам с моите качества, ако ми се даде тази възможност, да запазвам сухи мрежи и да се представям добре".

"Имаме достатъчно добър отбор, време е за добри резултати. Първите ми впечатления от момчетата, макар лично да не ги познавам повечето, но съм ги гледал и си личи, че имаме добри футболисти в България. Но трябва търпение, доста лишения, тренировки и съм сигурен, че резултатите рано или късно ще бъдат постигнати".

Митов трябва да се конкурира за титулярно място с Даниел Наумов, който вече е постоянна величина в националния тим, както и с Иван Дюлгеров. Скромният варненец постепенно показва израстване, а преди 18 месеца държеше и първото място по най-голям брой мачове без допуснат гол.

"Наистина имаме доста добри млади вратари, но най-важното за мене, идвайки в този лагер, е да покажа на какво съм способен и да оставя добро впечатление. Пък борбата за номер 1 под рамката си е между нас, тримата повикани вратари. И смятам, че който се представя най-добре на тренировките, накрая решението е на старши треньора. Но съм сигурен, че който и да играе, другите двама ще го подкрепят, завърши Митов.

Иначе националният отбор се събра днес за първа тренировка, като селекционерът Младен Кърстаич проведе занимание в продължение на час. Някои от играчите трябваше да направят възстановяване, но основната група тренира на пълни обороти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно силно земетресение в района на Симитли
Поредно силно земетресение в района на Симитли
Обновената синагога във Видин отвори врати като културен център
Обновената синагога във Видин отвори врати като културен център