НОВИНИ

Времето през октомври днес и преди 10 години: къс ръкав или зимно яке

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:40, 03.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Времето
Слушай новината

И днес се радвахме на време по-топло от обичайното, което прилича по-скоро на лято. Целият октомври беше необичайно топъл.

Какво точно показва статистиката и може ли с това да се обяснят някои от сериозните бедствия, на които ставаме свидетели?

Октомври не само беше топъл месец, а и по-топъл от миналогодишния. Октомври беше и много сух месец. Данните на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че валежите отчетливо са под нормата. В комбинация с по-топлото време - това е абсолютна предпоставка за увеличаване на риска от пожари.

Ситуацията с температурите

Температурите в България този октомври са били между 1 и 2 градуса над нормата. 1 градус може да звучи малко, но е сериозно отклонение.

За да си отговорим на въпроса дали това е тенденция, се обръщаме към данните от преди 10 години. Преди 10 години октомври е бил по-горещ и на места температурите са стигали близо 5 градуса над нормата. Т.е. и по-горещи есенни месеци сме имали, но тенденцията за последните 10 години определено говори за това, че когато има отклонение от нормата, то е в полза на по-горещото време. Т.е. промяната в климата е в посока нагоре.

Данните на станцията днес

Климатологът Симеон Матев твърди, че данните на автоматична станция, която предава онлайн и в момента показват близо 20 градуса, което е с около 3 градуса по-студено от вчера по това време. И въпреки това Матев смята, че 20 градуса в средата на деня през ноември са необичайни температури. Според климатолога с около 6 градуса е по-топло от обичайното за това време на годината.

Приказката, че месеците, в които има буквата Р са студени е доказано невярна. От години насам октомври е по-горещ от нормалното.

"За последните 110 години средната температура се е повишила с 1,1 градуса. Звучи малко, но всъщност това е адски много", каза Матев.

Парно или къс ръкав

Встрани от статистиката за температурата, виждаме статистиката за отоплителния сезон. Миналата година по това време сме имали нужда от парно. През 2021 г. още на 11 октомври отоплителният сезон е започнал. Колкото по-назад връщаме календара виждаме, че отопление около тази дата в предишните 5 години вече е имало. За разлика от днес, когато навън за предпочитане беше късият ръкав.

"От природна гледна точка по-скоро това е негативно. Човек е адаптивно животно, той ще свикне с всичко. Но не така е с природата. Тя се нагажда, но за да се нагоди, трябва да минат 30 - 40 години", смята климатологът.

Прогнозата за близкото бъдеще

"Това, че сега е толкова топло, не означава, че в края на месеца няма да обуем зимните ботуши и да облечем зимните якета. Но това захлаждане няма да е онова захлаждане, което да доведе до зимни температури - напротив", счита Симеон Матев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният ЦСКА със знаменит обрат от 0:2 гейма като гост на Берое
Волейболният ЦСКА със знаменит обрат от 0:2 гейма като гост на Берое
Пожар във влака София - Варна след Каспичан, леко пострадал е единият машинист (СНИМКИ и ВИДЕО)
Пожар във влака София - Варна след Каспичан, леко пострадал е единият машинист (СНИМКИ и ВИДЕО)