НОВИНИ

Втори ден от срещата в Букурещ на външните министри на държавите от НАТО

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:50, 30.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Втори ден от срещата в Букурещ на външните министри на държавите членки на НАТО. Помощта за Украйна, разширяването на Алианса и Китай са сред основните теми на форума.

В дискусиите в Букурещ днес ще се включат външните министри на Финландия и Швеция, които са със статут на официално поканени да се присъединят към НАТО. Във втората сесия от форума ще участват и Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова. Срещите в този формат се организират в опит да бъдат успокоени страните извън Алианса, които се опасяват от дестабилизация в контекста на продължаващия конфликт в Украйна и проблемите с енергийните доставки.

Италианският външен министър Антонио Таяни се обяви за повече присъствие на Западните Балкани.

"Трябва да защитим всички страни от Западните Балкани и тези, които са близо до Украйна. Трябва да сме по-силно представени в този регион. Стабилността на Западните Балкани е важна за мира", заяви Антонио Таяни, министър на външните работи на Италия.

Представителката на Босна и Херцеговина не скри притесненията си във връзка с намеренията на Русия спрямо страната ѝ.

"За първи път сме поканени на среща на върха на НАТО. Поради агресията на Русия спрямо Украйна, Западните Балкани и в частност Босна и Херцеговина, са загрижени за бъдещето си. Присъствието на НАТО е много важно, защото е гарант за сигурността ни", каза Бисера Туркович, министър на външните работи на Босна и Херцеговина.

Швеция и Финландия са постигнали напредък към споразумение с Турция за приема на двете скандинавски държави в НАТО, стана ясно от изявленията преди днешните разговори в Букурещ.

"Проведохме много добра среща вчера между Швеция, Финландия и Турция и след разговора усетих, че има напредък", заяви Тобиас Билстрьом, министър на външните работи на Швеция.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Турция заплаши да блокира процеса. На срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни беше подписа тристранен меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Присъди за крайнодесни активисти след атаката срещу Капитолия
Присъди за крайнодесни активисти след атаката срещу Капитолия
Продължава издирването на двамата рибари, изчезнали в езерото Мандра край Бургас
Продължава издирването на двамата рибари, изчезнали в езерото Мандра край Бургас