НОВИНИ

Шанс за живот: 35-годишен мъж живее с присадено изкуствено сърце

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:53, 29.11.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Живот с изкуствено сърце. 35-годишен мъж вече месец живее с такова. Всъщност имплантирането на така наречената механична помпа замества сърдечната трансплантация. И това се налага, защото у нас са малко донорите.

За хората това може да е чанта с компютър, но за Георги е спасителният пояс, докато чака за транплантация. Стига до тук след крайна форма на сърдечна недостатъчност.

"Операцията беше тежка, след това 2 седмици в реанимация. В началото ми беше невъзможно дори да стана, да се завъртя", казва Георги.

Днес има енергията на малко дете. Редува разходките с почивка, готви, помага вкъщи. Като всеки нормален човек, но с изкуствено сърце.

"Еевентуално един ден ще мога и да бягам. Като цяло съм жив - по един или друг начин се радвам да бъда сред вас. С чантичката, която имам и сърцето, което нося на рамо съм доволен и имам шанса да чакам.

Устройството е имплантирано в тялото на Георги. С кабел се захранва компютърът. Работи на батерии, които се зареждат. При проблем компютърът дава сигнал. За да върви всичко по план, трябва да се спазва стриктен прием на лекарства.

"При него специално беше в тежко състояние лявата камера на сърцето, която нормално изпомпва около 5,5 до 8,5 литра в минута, при него изпомпваше под 2 литра за минута. Когато прекалено дълго се чака, води до увреждане на останалите органи - бъбреци, черен дроб и бял дроб", разказа проф. д-р Димитър Петков, началник Клиника по сърдечна хирургия в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

Апаратът се отпуска от Здравна каса и досега са имплантирани над 60 такива устройства у нас. Максималната продължителност на живот с изкуствено сърце е 7 години, а през това време единственото, което остава на пациентите, е да чакат. И да не спират да се надяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френското правителство предупреди за недостиг на електроенергия, ако зимата е студена
Френското правителство предупреди за недостиг на електроенергия, ако зимата е студена
Ема Радунаку беше отличена с ордена на Британската империя
Ема Радунаку беше отличена с ордена на Британската империя