НОВИНИ

Разбиха суперкартел за трафик на наркотици, конфискувани са 30 тона кокаин (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:56, 29.11.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Две години разследване на Европол доведе до разбиването на "суперкартел" за трафик на кокаин в Европа. Сред арестуваните са двама българи, които са осигурявали преминаването на дрогата през пристанището в Барселона, съобщиха за БНТ от ГДБОП.

Конфискуван са 30 тона кокаин. Арестуваните до момента са 49 души в Белгия, Франция, Нидерландия, Испания и Обединените арабски емирства. Водещи в разследването са били полицейските сили на Испания, а от наша страна е участвала ГДБОП. На 8 ноември в Испания са били задържани общо 13 лица, включително двама български граждани.

"Ролята на двамата български граждани, които са задържани, е в обезпечаване, ако може така, най-общо да го илюстрираме, на пристанището в Барселона", заяви Христо Донов - ръководител на отдел "Наркотици" в ГДБОП.

В Дубай са задържани общо шестима наркобосове - двама свързани с Нидерлания, двама с Испания и двама с френска връзка.

При отделни акции са били задържани и шестима заподозрени във Франция и 10 в Белгия. В рамките на същата операция 14 души са били арестувани още миналата година в Нидерландия. Сътрудничество е оказала и американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА. Участие са взели и двама служители от българската ГДБОП, съобщи МВР за "По света и у нас".

"Много ключов и съществен момент в цялостната работа по случая е бързата и ефективна комуникация и обмен на информация. Работата по случая продължи близо година", заяви Христо Донов - ръководител на отдел "Наркотици" в ГДБОП.

Трафикът на кокаин от Латинска Америка е осъществяван с морски контейнери, съдържащи легални товари. В хода на операцията са конфискувани около 530 хиляди евро и имущество, оценено на 24 милиона евро.

"Това е един много дълъг процес, който е свързан не само със самото доставяне на конкретно количество наркотично вещество, а и в редица последователни действия, свързани с финансовите средства, които са акумулират в резултат на тази престъпна дейност", заяви Христо Донов.

"Глобалната търговия с кокаин е организирана от огромни мрежи, които работят заедно. Това е изключително опасно, защото те са много изобретателни, бързи и действат извън юрисдикцията на Европейския съюз", заяви Ян Оп Ген Оорт - говорител на Европол.

Един от двамата задържани в Дубай, свързани с Нидерлания, е "изключително едра риба", отбелязва анонимен източник от Европол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу хартиената бюлетина се проведе в София
Протест срещу хартиената бюлетина се проведе в София
Еквадор - Сенегал 1:2
Еквадор - Сенегал 1:2