НОВИНИ

Гълъб Донев: До края на седмицата се чака отговорът на ЕК за това дали "Лукойл" ще може да търгува с преработени продукти

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 29.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство изпълни законовото изискване до 31 октомври да внесе проект на Закон за държавния бюджет за следващата година, както и бюджетите на НЗОК и ДОО и тяхното действие да продължи и през 2023 г. докато има редовно правителство, което чрез своите политики, подкрепени от едно парламентарно мнозинство да бъдат реализирани през финансовата рамка на държавата. Това заяви в студиото на "Още от деня" служебният премиер Гълъб Донев.

"И бизнесът, и гражданите трябва да бъдат абсолютно спокойни, че бизнеса може да планира дългосрочно през следващата година развитието и дейността, която изпълнява. Гражданите могат да са спокойни, че всички цени за електроенергия, газ и парно са под контрола на съответния регулатор и правителството прави всичко възможно тези цени да бъдат поносими за българския бизнес и за българските граждани", подчерта Гълъб Донев - служебен министър-председател.

Ако България не продължи до края на 2024 г. схемата, която позволява на "Лукойл" да изнася преработени нефтопродукти, рафинерията трябва да затвори, предупреди Донев. До края на седмицата се очаква отговорът на Европейската комисия. Ако рафинерията затвори, ще бъдат засегнати 10 000-12 000 души.

Това, което служебното правителство направи вследствие на преговорите с "Лукойл" за миналата година компанията е внесла 3,5 млн. лв. данъци в бюджета. За тази година се очаква да бъдат внесени 100 млн. лв., а за следващата година се очаква да са 600-700 млн. лв., обясни премиерът. Той отбеляза и, че "Лукойл" премества икономическия си център на дейност от Швейцария и Нидерлания в България - нещо, което не се е случвало никога и нито едно правителство не е успяло да договори това. Служебното правителство обаче го договори, уточни Донев.

Премиерът каза още, че правителството ще намери средства да се разплати с изрядните пътностроителните фирми след решението на Конституционния съд. Ще се справим и с този проблем, каза Донев.

По отношение на размера на минималната работна заплата премиерът каза, че определянето ѝ е прерогатив на изпълнителната власт. По думите му са предприети определени действия, мисли се и за това по какъв начин да се запази покупателната способност на българските граждани.

"Инфлацията в България за октомври исторически намаля с 1,1% от предходен месец. Тогава, когато политиката на предходното правителство беше за газовите доставки, които бяха изключително непрозрачни - с посредници при доставките, с неясен произход, без открити процедури. Ние направихме честни, прозрачни и открити процедури, където за доставките на природен газ за България се явиха стотици компании, големи доставчици и затова и цените паднаха", посочи Гълъб Донев.

Решението на парламента за въвеждането на смесено гласуване - с бюлетини и с машини, е решение, което според премиера би дало някакъв положителен тласък към избирателната активност. Кодът на машините се държи от ЦИК, подчерта Гълъб Донев. И гарантира, че не е правено вмешателство в резултатите от изборите на 2 октомври.

Вижте целия разговор с премиера Гълъб Донев във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева: Енергийната криза извежда на преден план устойчивите решения за спорта
Весела Лечева: Енергийната криза извежда на преден план устойчивите решения за спорта
Северна Македония затваря българския клуб "Иван Михайлов", ако не смени името си
Северна Македония затваря българския клуб "Иван Михайлов", ако не смени името си