НОВИНИ

Взаимни обвинения за нарушаване на примирието в източната част на Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:46, 20.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

От самопровъзгласилите се републики - Донецк и Луганск, продължава да пристига информация за засегнати от артилерийски огън населени места. В ход е и евакуацията на цивилни граждани. Днес в Киев са планирани възпоменателни церемонии, с които ще се отбележи годишнина от събитията на Майдана. В интервю за Би Би Си британският премиер Борис Джонсън каза, че Русия планира "най-голямата война в Европа от 1945". И според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Москва подготвя пълномащабно нападение срещу Украйна. Русия отрича подобни намерения.

Според официалните власти в Украйна сепаратистите следват сценария, написан в Москва. Според представители на самопровъзгласилата се Донецка република Киев е готов за "силово решение" на конфликта. От Мюнхен, където участва в конференцията по сигурността, президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна няма да се подаде на провокации.

Веднага след завръщането си, той проведе съвещание с ръководителите на силовите ведомства. Бил запознат с последната информация от размирния регион, обсъдени са възможните сценарии за развитие на събитията, както и конкретните стъпки, които ще бъдат предприети от Киев, в различните ситуации. Зеленски е разговарял по телефона с френския си колега Еманюел Макрон. Двамата са обсъдили възможностите за деескалация и намиране на дипломатически изход от кризата.

Днес в Киев ще отбележат годишнина от най-кървавия ден на Майдана по време на протестите през 2014 година. НАТО мести офисите си от Киев в Лвов - град в западната част на Украйна. Част от служителите са изтеглени в Брюксел. От Алианса посочиха, че това се прави с цел да се гарантира безопасността им. В Лвов се проведе демонстрация, с която хората искат да покажат единство, въпреки страховете от руска инвазия.

За днес е планиран разговор между президентите на Франция и Русия - Еманюел Макрон и Владимир Путин. Двамата ще търсят дипломатически изход от кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разчистиха блокадата пред парламента в Канада
Разчистиха блокадата пред парламента в Канада
Нант победи звездния тим на ПСЖ
Нант победи звездния тим на ПСЖ