НОВИНИ

Зеленски: Архитектурата на сигурността на Европа и целия свят е почти разрушена

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:52, 19.02.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинската криза е основна тема на годишната конференция по сигурността в Мюнхен.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг, шефът на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен, и редица западни лидери отново демонстрираха единство, като изтъкнаха опасностите за европейската и световна сигурност при евентуална руска агресия срещу Украйна, отправиха нови предупреждения за сериозни мерки и потвърдиха готовността за дипломатическо разрешаване на кризата. Русия отказа да изпрати представител.

Приветстван с овации, украинският президент Володимир Зеленски благодари на всички страни за помощта и в същото време поиска ясна перспектива за възможното членство на Украйна в Европейския съюз и НАТО.

Зеленски повдигна въпроса за един документ от края на миналия век, с който Украйна се отказва от ядрените си оръжия в замяна на гаранции за нейния суверенитет и териториална цялост. Сред гарантите е Русия.

Архитектурата на световната сигурност е крехка, нуждае се от обновление. Правилата от преди десет години, вече не важат. Архитектурата на сигурността на Европа и на целия свят е почти разрушена. Късно е за ремонт, време е да се изгради нова система. Аз инициирам консултации в рамките на Будапещенския меморандум. Искам от нашия външен министър да насрочи среща. Ако тя не се състои или резултатът не гарантира сигурността на страната ни, Украйна ще има пълното право да смята, че меморандумът не работи и решенията от 1994 г. ще бъдат поставени под въпрос, заяви Зеленски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин: 24-о място не ми звучи добре, искам да вървя нагоре
Александра Фейгин: 24-о място не ми звучи добре, искам да вървя нагоре
Най-малко 13 души са ранени след срутване на таван в увеселителен парк в Мадрид
Най-малко 13 души са ранени след срутване на таван в увеселителен парк в Мадрид