НОВИНИ

Взаимните обстрели между Израел и Хизбула продължиха цяла нощ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:08, 20.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Не стихва взаимният обстрел между Израел и Хизбула след координираните атаки в Ливан. Израелските сили са изстреляли над 1000 ракети по позиции на шиитската групировка. В отговор от Хизбула са атакували северната част на Израел.

В хода на разследването беше разпитан собственикът на тайванската компания за пейджъри, за които се твърди, че са същата марка като експлодиралите във вторник. От Тайпе са категорични, че фирмата "Голд Аполо" не е отговорна за случилото се в Ливан. На този фон - не спират дипломатическите усилия за деескалация в Близкия изток.

1000 ракети, които са поразили над 100 ракетни установки на шиитската групировка Хизбула в Южен Ливан. От израелската армия съобщиха, че целта на масираните удари, е била да "намалят военния капацитет на Хизбула". Съобщава се, че от групировката са били в непосредствена готовност да извършат атаки на израелска територия.

В първото си изявление след двете координирани атаки, лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала заяви, че Израел е прекрачил всички червени линии и се обърна директно към Бенямин Нетаняху и Йоав Галант с думите, че жителите на северната част на страната няма да могат да се приберат по домовете си. От началото на войната в Газа Хизбула откри втори фронт по северната граница на Израел и периодично обстрелва селища там.

От Вашингтон съобщават, че във вторник са били предупредени от Тел Авив, че предстои военна операция в Ливан, но не са получили подробности за нея. Американската позиция за взривовете на пейджъри и уоки-токита остава непроменена - Съединените щати не са знаели за атаките предварително и нямат роля в тях. От Държавния департамент призоваха за намиране на дипломатическо решение.

"Нека бъде ясно - оставаме отдадени на отбраната на Израел срещу терористични организации, включително Хамас, Хизбула и други ирански проксита. Ще продължаваме да подкрепяме правото на Израел да се защитава. Но не искаме нито една от страните в конфликта да допуска той да ескалира. Точка", каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Френският президент Макрон е разговарял както с израелските, така и с ливанските лидери, съобщиха от Елисейския дворец.

"Дипломатическото решение все още е възможно. Франция има желание да го представи на Ливан и техните партньори. Истината трябва да бъде ясна на всички - на Израел, на Иран, на техните партньори, на ливанските лидери - всички знаят, че никой няма интерес от ескалация", посочи Еманюел Макрон, президент на Франция.

Собственикът на тайванската компания за пейджъри "Голд Аполо" отново е повторил, че смъртоносните устройства са били произведени от базираната в Будапеща компания Би Ей Си.

"Важно е истината да бъде казана и разбрана - Тайван никога не е изнасял този конкретен модел пейджъри. В ход е разследване, което ще установи какво точно се е случило", каза Лин Чия-лунг, външен министър на Тайван.

Във вторник над 5000 пейджъра на членове на Хизбула избухнаха почти едновременно в цял Ливан и части от Сирия. Ден по-късно стотици уоки-токита също се взривиха. Общият брой на загиналите е близо 40, а ранените са над 3000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес теглят с жребий машините за гласуване, които ще преминат през удостоверяване
Днес теглят с жребий машините за гласуване, които ще преминат през удостоверяване
Седмицата се разделя с нас с проливни валежи и гръмотевици
Седмицата се разделя с нас с проливни валежи и гръмотевици